Inte sedan 1860 har Sveriges befolkning ökat sin befolkning så snabbt som de senaste åren.
Det tog Sverige 35 år, från år 1969 till 2004, att gå från 8 till 9 miljoner och ytterligare 13 år att gå från 9 till 10 miljoner invånare. Antalet 65-åringar och äldre närmar sig två miljoner och kommer att öka med netto cirka 780 000 personer fram till år 2040.
Redan 2030 kommer antalet 80-åringar att ha fördubblats och uppgår då till en miljon. Därtill har medellivslängden ökat och är nu över 80 år för både män och kvinnor. Även på Gotland så ökar antalet äldre och med det vårt behov av att ha en anpassad organisation.
Alla som känner att de inte klarar av sin vardag på samma sätt som förut har rätt till hemtjänst. Att kunna få hjälp med små och stora ting i sin vardag är en stor avlastning och trygghet.
Jag som ordförande i socialnämnden och i pensionärsrådet önskar ha en bra samverkan mellan nämnd, råd och övriga pensionärsorganisationer för att göra det absolut bästa för våra äldre på Gotland.
Vi ska jobba ännu mer för att motverka den upplevda ensamheten bland de äldre, upplevd ofrivillig ensamhet är ledsamt och något som vi måste hjälpas åt med att lösa. Men det löser sig bäst genom att fråga dem som upplever det.
De flesta äldre vill nyttja kvarboendeprincipen, och det ska de få göra i möjligaste mån. Så långt som möjligt ska de äldre ges möjlighet att bo kvar hemma i sin ursprungsbostad så länge som de själva önskar. I hemmet ska man kunna få hjälp och stöd i den dagliga livsföringen.
Man ska också kunna få hjälp med personlig omvårdnad eller sjukvård. De anhöriga ska ges stöd för sina insatser. Där kommer våra fantastiska hemvårdare in som jobbar och gör sitt yttersta för att se den äldre och dennes behov.
I dag är det cirka 70 procent av kommunalt anställda hemsjukvårdare och 30 procent privata aktörer som hjälper våra äldre på ett fantastiskt sätt. Sedan har vi fått tillgång till 58 nya platser för särskilt boende (säbo) för äldre i Visborgsområdet, och det planeras för 60 nya Säbo-platser i Visby som är färdigställda inom några år.
Det ligger även i plan att bygga 60 Säbo-platser på landsbygden för att tillgodose även det behovet och önskemålet. Angående miljöaspekten så jobbar socialförvaltningen aktivt för att arbeta för så korta resor som möjligt både för besök inom hemtjänst och tjänsteresor. Vi har en aktivt levande miljöpolicy som ska efterlevas.