Det räcker inte med att säga Primärvård!

Vård2018-09-06 14:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nära vård är ett begrepp i dagens debatt. Många gör anspråk på att företräda detta men få har visat på vad det innebär – hur det ska genomföras.

Liberalerna vill ha en nära vård som innebär att vi skall ha när/lättakuter i Slite och Hemse. Behandling av stukningar och okomplicerade frakturer kan göras direkt, på plats genom att lättakuterna har tillgång till röntgen och diagnos, vi vill utreda möjligheterna och kostnaderna för detta. Liberalerna vill utöka vårdcentralens öppettider med kvällsmottagning och helgjour.

Vårdcentralen i Fårösund ska bemannas med läkare från 2-3 gånger i veckan med läkare från Slite. Distriktssköterskemottagning ska finnas dagligen liksom på övriga vårdcentraler. Tillgänglighet på telefon skall vara 100 procent och digitala besök ska utvecklas. Liberalerna vill skapa nära vård för äldre med geriatrisk kompetens – alternativt specialist i allmänmedicin med lång erfarenhet. Kontinuiteten är viktigare för äldre.

Primärvården ska ha ett tydligt uppdrag för uppsökande och förebyggande hälsovård. Uppdraget ska vara utformat i samråd med professionen och kopplat till resurser att genomföra uppdraget.

Liberalerna vill införa husläkare. Husläkaren ska ha ett begränsat antal patienter (det som ibland kallas listningstak). Fler privata initiativ ska tillåtas (även enläkarmottagningar) med samma ersättning och uppdrag som de kommunala vårdcentralerna.

Att vilja är en sak, att genomföra en annan. För att lyckas måste vi politiker, ge ett tydligt ledarskap för vården med såväl visioner som konkreta mål. Medarbetarna måste få känna tillit till och förtroende från sin ledning. Organisationen måste bli tydligare och rakare. Liberalerna kommer att flytta ut makt och befogenheter, inte bara ansvaret, till första linjens chefer. Vi ska stärka ledarskapet och stödet till vårdens chefer. För att ta vara på kraften hos medarbetarna måste ledningen ha tilltro till den kompetens att lösa uppgiften som finns. Det måste dessutom vara möjligt med delade tjänster och bisysslor.

Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling med patientsäkerhet och patientnytta i fokus skall vara metoden för lokalt förbättringsarbete. Möjligheterna till löneutveckling och lönekarriär skall finnas.