Förlegade metoder i vÄrden

VĂ„rd2019-10-27 20:22
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Personalen Àr vÄrdens viktigaste resurs. Men vÄrdpersonalen fÄr pÄ mÄnga hÄll i landet inte den vidareutbildning de behöver för att kunna ta del av nya viktiga rön och behandlingsmetoder. Det har nu gÄtt sÄ lÄngt att LÀkarförbundet har anmÀlt regeringen till EU-kommissionen.
Idag genomgÄr sjuksköterskor, terapeuter, lÀkare och psykologer lÄnga och svÄra utbildningar för att fÄ sin legitimation. Men sÄ fort man har legitimationen i handen finns det ingen plan för att se till att man fÄr del av den senaste forskningen. Forskningen gör stora och snabba framsteg men svenska patienter fÄr inte ta del av dem. LÀkarförbundet sÀger att svenska patienter behandlas med förÄldrade metoder.
VÄrdköerna har aldrig varit sÄ hÀr lÄnga. I det lÀget Àr det obegripligt att regeringen inte satsar pÄ vÄrdpersonalen. Hur kan man sÄ styvmoderligt hantera vÄrdens viktigaste resurs?
Kristdemokraterna driver pÄ för att lagstadga rÀtten till fortbildning. Kunskaperna om nya behandlingsmetoder, omvÄrdnad och terapier utvecklas hela tiden. Legitimerad personal ska kontinuerligt fÄ del av forskning och utveckling, och dessutom ges möjlighet till att bÄde kunna specialisera sig och forska. Det Àr sÄ vi sÀkrar en vÄrd i vÀrldsklass.
Vi menar att en lagstadgad rÀtt till fortbildning av god kvalitet Àr nödvÀndig för en hÀlso- och sjukvÄrd av god kvalitet.