I somras kom beskedet från statsminister Stefan Löfven att regeringen vill förändra kostnadsutjämningssystemet för kommuner och regioner. Förändringens syfte är att lägga mer fokus på socioekonomiska faktorer och glesbygdens villkor.
Gotland kommer, om förslaget blir verklighet, få ett tillskott på ca 90 miljoner och blir därmed en av de regioner som gynnas i systemet.
Region Gotland har i samtal med regeringens utredare fört fram att det är främst hälso- och sjukvården på Gotland som behöver tillskottet. Gotland är landets i särklass minsta sjukvårdsregion och samtidigt den enda ö-regionen. Region Gotland har både ett primärkommunalt ansvar och ett ansvar för landstingsverksamhet. Det krävs särskild hänsyn i utjämningssystemet för att långsiktigt och på egen hand klara att:
Säkerställa en jämlik vård för alla medborgare som bor och vistas på Gotland
Driva ett akutsjukhus med bred spetskompetens dygnet runt året om
Säkerställa beredskap för att Gotland är ett strategiskt viktigt säkerhetspolitiskt område
Ambulansverksamhet på land och i luften
Risken att bli isolerad på grund av ö-läget är överhängande. En beredskap för akuta situationer måste alltid finnas tillgänglig. Gotlands litenhet inom hälso- och sjukvårdsområdet präglas också av att flera yrkesgrupper behöver ha bredare kompetens än kollegor på fastlandet. Gotlands relativt lilla befolkning på 58 000 invånare är mångdubbelt så stor varje dag under sommarmånaderna. Den betydande säsongsvariationen innebär att hälso- och sjukvården behöver ha en hög grad av flexibilitet.
Det finns många behov som de 90 miljonerna skulle behövas till. Men det går inte att komma runt att sjukvården länge varit underfinansierad.
När vi nu får ett tillskott vill vi Socialdemokrater att det ska användas till att prioritera den gotländska sjukvården och gotlänningarnas rätt till en likvärdig vård.