Se den kompetens Gotland har!

TROTS kvinnjour vill ha avtal med Regionen.

TROTS kvinnjour vill ha avtal med Regionen.

Foto: Rolf Jönsson

Vård2019-11-13 18:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regioner och kommuner tar död på ideella organisationer då man beslutar att upphandla i stället för att använda möjligheten att göra ett särskilt avtal med ideell organisation (IOP). En av de senaste upphandlingarna handlar om skyddat boende. I Region Gotland har man har aldrig haft så många anbud till en upphandling. Vem som helst kan ansöka i en upphandling. De som kvalificerade sig i Region Gotlands upphandling när det gäller skyddat boende var mestadels aktiebolag. Fastighetsbolag, vaktbolag, HVB-hem och andra vård- och omsorgsbolag. Tre kyrkliga organisationer kvalificerade sig också. Ingen har sin bas på Gotland.

Region Gotland antog 32 anbud och avvisade 14. De flesta avvisades för att de inte hade tillräcklig ekonomisk styrka och tre avvisades på grund av föreståndarens kompetens. Sedan tidigare finns det två kvinnojourer på Gotland. Kvinnojouren Amanda var inte med i anbudsförfarandet och TROTS kvinnojour på Gotland kvalificerade sig inte på grund av att föreståndaren inte har socionomexamen. Dock finns denna kompetens i styrelsen.

Den ideella sektorn har andra kvalitéer än de som myndigheter och företag har. Kvinnojourerna har funnits sedan 70-talet och har lång erfarenhet av möten med kvinnor och barn. Personalen har också utbildningar om det speciella våldet i nära relationer och våldets normaliseringsprocess. Till Jourerna ringer kvinnor som inte vågar ta kontakt med socialtjänsten, ibland i rädsla för att barnen ska tas ifrån dem. Det engagemang som finns i de seriösa ideella organisationerna i bemötandet av de mest utsatta, har svårt att finna sin motsvarighet i ett aktiebolag.

Nästa år blir Barnkonventionen lag. Om man gör en barnkonsekvensanalys som en del av en kvalitetssäkring skulle det framkomma att barn vill gå kvar i samma skola, ha samma dagmamma och vistas under en kort tid på ett skyddat boende, en kvinnojour, som är anpassad för barn. Det har vi på Gotland genom TROTS kvinnojour. Det mest upprörande är att det nu finns en möjlighet att tjäna pengar på de mest utsatta.

Vi vill be Region Gotland att återgå till avtal med den ideella sektorn eller göra IOP-avtal så som man gör på andra platser i landet, såsom Göteborg. Tillvarata engagemanget och kompetensen från de som arbetar på fältet här på Gotland!