Vård att lita på för gotlänningarna

Fler riskerar att få vänta mer på adekvat vård.

Fler riskerar att få vänta mer på adekvat vård.

Foto: Erik Nylander/TT

Vård2019-11-05 19:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi Socialdemokrater vill att gotlänningarna ska ha en sjukvård att lita på. I takt med att vi blir fler äldre och fler yngre kommer det att öka trycket på vården. För det är just de grupperna som generellt är i störst behov av vård. Den här utvecklingen kommer fortsätta under många år och vi behöver därför våga prioritera sjukvården och arbeta aktivt för en närmare, mer tillgänglig och kvalitativ vård. 

Under de mandatperioder vi hade majoritet i Region Gotland gjordes stora satsningar på att bygga ut vården, säkra upp kompetensförsörjningen för framtiden och öka kvaliteten i vården. Det tillsammans med en hårt arbetande och engagerad personal har bidragit till att Gotland presterar väl i nationella rankingar. För tredje året i rad har Gotland bäst resultat inom bröstcancer för att ta ett exempel. 

Vi vill fortsätta den här utvecklingen. I vår budget tillför vi 8 miljoner kronor till primärvården för att vi ska kunna fortsätta hålla i den positiva trenden med mindre hyrpersonal och bättre tillgänglighet. Vårdcentralerna ska vara navet i vården. Ska det bli verklighet krävs resurser både för mer personal och för verksamhetsutveckling. 

Antalet larm och utryckningar för ambulansen har nära nog fördubblats på tio år. Det har inte antalet ambulanser. Vi vill därför prioritera en till ambulans på Gotland. Det skulle öka tryggheten och minska utryckningstiderna som ibland är alldeles för långa idag. 

Tyvärr ser vi att fler personer får vänta mer än 90 dagar på vård idag jämfört med när alliansen tillträdde. Det är en negativ utveckling för oss som vill se en vård fri från köer. Vi känner oro för att de besparingar som det borgerliga styret nu vill genomföra kommer att förlänga köerna, minska tillgängligheten och försämra arbetsmiljön för de som arbetar i vården. 

Vi Socialdemokrater är övertygade om att vi behöver möta den demografiska och medicintekniska utvecklingen med mer resurser istället för mindre. Vi vill genom våra satsningar säkra gotlänningarnas rätt till likvärdig vård, en bättre arbetsmiljö för personalen och en bättre tillgänglighet i primärvården. När du är som svagast ska samhället vara som starkast. Därför är alliansen besparingar fel väg att gå. Det behövs fortsatta satsningar på den gotländska vården, det prioriterar Socialdemokraterna.