Vart tog vår gotländska radiomusik vägen?

11 februari 2019 15:18

Det har varit en hel del klagomål på P4 Gotlands musikutbud, vilket också anställda och dess chef torde vara medvetna om.

Det är samma skval , ”dunka-dunka” och ”mattpiskarmusik” varje dag. Det värsta är när en reporter uppger att det spelas gotländsk musik, och man får höra någon yngre artist sjunga låtar på engelska med banala texter och dålig inspelningskvalitet.

Det är väl så att artisten möjligen är från Gotland men det är absolut ingen gotländsk musik som vi lokalradiolyssnare vill ha. Det är nästan skrattretande när radion pålyser sådan musik. Det är synd om dessa artister, de behöver ha ett annat forum där de kan framföra sina låtar.

Vi hoppas det kan bli en ändring. Det är ju ändå vi äldre, vuxna som mest lyssnar på lokalradion, om Stockholm vill det eller inte.

Det måste bli ett musikutbud som även passar oss bättre.

Vi har också en fråga som vi hoppas att lokalradion ärligt kan svara på: Vart har Radio Gotlands fina musikarkiv tagit vägen?

Där fanns bland annat låtar som er tekniker Henry Larsson under flera år spelade in, med lokala artister och musikband.

Det fanns också mycket fin musik inspelad med gotländsk anknytning, låtar såsom ”Gotländsk sommarnatt” med Ernie Englund, ”Bred dina vida vingar” med nämnda trumpetare och domkyrkoorganisten Ola Höglund.

”I rosornas stad” och ”De vackraste minnen” av Gerhard Palm, framförda av Thomas Dahlgren. Vi har också ”Gotlandstango” , mycket spelad, ”Gotlandsvals” samt ”Gotländsk brudvals”, alla låtar med spelmanslag och körer med mera. Det var en skatt att ösa ur och lyssnarna kunde ringa in och önska låtar.

Vi ställer nu frågan: Var har denna musikskatt blivit av? Har någon pensionerad före detta anställd tagit med arkivet hem?

Eller finns ”skatten” på Landsarkivet? I så fall kanske det är dit vi 30- och 40-talister ska vända oss för att äntligen få höra på bra musik.

För vår älskade radiokanal tycks inte vilja veta av den kategori gotlänningar som verkligen är era trognaste lyssnare.

Hoppas på svar från P4 Gotland.

Så jobbar vi med nyheter
Radiolyssnare