Enda möjligheten att klara Gotlands vattenförsörjning i framtidens klimat är att nu systematiskt börja återställa delar av utdikade myrar på hela Gotland. Avsaltningsverk och vatten från kalkbrott kan bara tillfälligt förse det kommunala vattensystemet med vatten. För resten av Gotland utan kommunalt vatten gäller det att få regn- och snösmältningsvatten att inte direkt rinna ut i havet utan stanna upp och fylla på grundvattenmagasinen.
Nu rinner det från de största vattendragen Gothemsån, Lummelundaån, Snoderån, Idån, Närkån och Ireån ut cirka 2,2 miljoner kubikmeter vatten/dygn. Utöver dessa har vi många mellanstora vattendrag, där det rinner ut runt 4 miljoner kubikmeter/dygn i Östersjön.
Vid extrema situationer med snösmältning och regn på våren, så kan man lägga till ytterligare ett par miljoner kubikmeter/dygn. Under flera månader rinner alltså kanske 40-90 årsförbrukningar eller mer ut i havet.
Den kommunala årsförbrukningen är på cirka 4 miljoner kubikmeter per år. Kan vi genom återskapande av myr- och våtmarker behålla 10-20 miljoner kubikmeter per år, som går ned i marken och blir renat grundvatten. Då klarar vi vattenförsörjningen i framtiden för hela Gotland. Boende i Visby, tätorter och på landsbygden slipper bevattningsförbud. Näringslivet med jordbruksföretag, livsmedelsindustri och turism kan utvecklas och överleva i ett redan i dag torrare och varmare klimat.