Cementa utarmar Gotland

Extremt stor vattenförbrukare, enligt skribenten.

Extremt stor vattenförbrukare, enligt skribenten.

Foto: Dennis Pettersson, arkiv

Vatten2019-07-19 11:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kalkindustrin på Gotland förbrukar enorma mängder grundvatten. Kalkbrotten måste tömmas kontinuerligt för att upprätthålla stenbrytningen, vart tar vattnet (grundvattnet) vägen? Det spolas rakt ut i Östersjön.

På senare tid så har Cementa kommit på att om de får öppna nya stenbrott så kan de ”ytterst givmilt” tänka sig att förse Gotland med färskvatten, vilket är en strålande idé. Hur det hela hänger ihop har dock inte förklarats. Varför kan man bara förse Gotland med vatten om man får öppna upp nya stenbrott, det ena borde inte utesluta det andra? Detta skulle jag gärna få svar på.

Kalkindustrin förbrukar även enorma mängder vatten i själva processen att framställa cement. Ugnarna eldas och vatten används för kyla. Sen spolas vattnet ut i Östersjön. Med relativt enkla moderna tekniska lösningar så skulle Cementa kunna minska processvattenförbrukningen med hela 2/3-delar. Detta görs inte för det kostar en slant och vattnet är ju en fri resurs i Cementas värld, men nog borde det multinationella Heidelberg Cement ha råd med detta.

Kalkindustrins vattenförbrukning torde vida överstiga hela Gotlands dricksvattenförbrukning, men det är befolkningen som ska spara på vattnet.

Det är ju fint att Cementa gynnar en och annan fjärilspopulation och har ambitionen att minska sina koldioxidutsläpp, men vakna upp. Vattnet är en kritisk resurs för Gotland och det är ont om det. Istället för att förklara Gotlands vattenbrist genom att skylla på utdikningen av myrarna och på lantbruket så borde Cementa istället redovisa och beskriva vad de gör för att värna om Gotlands grundvattentillgång. Men förmodligen så finns inget att beskriva.