S, C och M har lämnat en motion till Regionfullmäktige kallad ”Vattenförsörjningen på Gotland”. I den så gör man flera tankevurpor, kanske av välvilja men troligen av okunskap och särintresse.
Innan sakfrågan – Vattnet – så ska jag redogöra för min uppfattning vad gäller de två ansökningar om stentäkt som är aktuella: Nordkalks täkt i Bunge är totalt felplacerad utifrån vattentillgången genom att brottet skall läggas mitt i tillrinningsområdet för Bäste träsk. Cementas planerade täkt i Slite ligger rätt placerad på baksidan av tillrinningsområdet för Tingstäde träsk.
När motionärerna motiverar kalkbrytning med att stenbrotten kan användas som vattenreservoarer så blandar man inte bara ihop korten utan man undviker det faktum att det man föreslår är fler yt- grundvattentäkter som, en torrsommar, är lika sårbara som befintliga brunnar och för den delen Tingstäde träsk.
Man bortser också från (eller vet inte) att rening av ytvatten ifrån stenbrott kräver liknande teknik som rening av bräckvatten. Vattenverk kopplade till Spillings och Klinthagen kan fungera som komplement till vattenförsörjningen lokalt (Slite, Lärbro, Ihre, Lickershamn, eventuellt Kappelshamn) men de kan inte försörja Visby.
Motionärerna tar upp behovet av att koppla Tingstäde till Slite. Jag delar den uppfattningen. Det skapar en större trygghet lokalt. Det stöder dock inte Visbys tillgång på dricksvatten.
Ledningen som går mellan Visby och Tingstäde träsk är 22 km lång, 50 år gammal och består av asbestbetong. Den klarar inte ett ökat flöde utan risker. Det handlar inte bara om tillgången på vatten i Tingstäde träsk utan också om ledningens kapacitet.
Det som kan försörja Visby med gränssocknar är ett bräckvattenverk. Östersjön har en ”oändlig” tillgång på vatten och har kapacitet att ta emot de salter som är restprodukter efter att dricksvatten utvunnits.
Det kan finnas ytterligare möjligheter genom den ”slagruteundersökning”, SkyTEM, som SGU genomförde med helikopter. Det har borrats flera hål efter anvisningar från den undersökningen. Åtminstone två av borrhålen (Gothem, Tingstäde) innehåller så mycket vatten att det kommer ur marken med självtryck. Här måste provpumpningar genomföras för att se den verkliga kapaciteten. Fortfarande är vi dock för långt från Visby.
Så bästa motionärer, blanda inte ihop olika intressen och använd de fakta och resurser som finns, istället för att konstruera lösningar som inte är hållbara.