Kalkindustri eller gotlänningar?

Vatten2019-12-12 18:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har kalkindustrin nått vägs ände på Gotland?
Frågan är faktiskt befogad. Enligt Länsstyrelsen förbrukar kalkindustrin på Gotland ungefär lika mycket grundvatten som alla hushåll, fritidsbostäder och lantbruk på ön, tillsammans! Siffrorna finns tillgängliga i en grundvattenutredning på Länsstyrelsens hemsida.

Vi löser bristen på vatten genom att bygga flera avsaltningsverk för ca 220-250 miljoner kronor styck. Plus kostaderna för att distribuera vattnet. Detta betalar vi med skattepengar.
Men det avsaltade vattnet kan aldrig ersätta grundvattnet! Det är inte lämpligt att dricka utan tillsatta mineraler, och detta har man tyvärr inte full kunskap om. Hälsoriskerna med långvarigt bruk av avsaltat och otillräckligt mineraliserat dricksvatten är oöverskådliga. Dessutom tillför det ingenting till grundvattnet som vi behöver för att våra grödor ska kunna växa.

Den största delen av kalkindustrins grundvattenförbrukning är processvatten, resten är det som länspumpas ur brotten. Mindre än fem procent av den totala förbrukningen köper man från regionen, det är denna lilla del som Cementa stolt berättat att man ska minska med 30 procent. (”Piss i Nilen” kallas det väl?) Varför kräver man inte att kalkindustrin på egen bekostnad avsaltar vatten till sin egen process istället för att ta gotlänningarnas grundvatten, ”Vårt viktigaste livsmedel”?

Är kalkindustrin verkligen viktig för Gotland? De utländska bolagen kommer hit och hämtar kalk och får fri tillgång till vatten. För detta får vi ett antal arbetstillfällen plus kringjobb för samhället. 
Tänk er ett Gotland utan kalkindustri: Med tanke på notan vi betalar för avsaltning och distribution skulle vi hellre kunna betala eventuella arbetslösas lön till pensionen! Det skulle uppstå nya sysselsättningar för att förvalta, sanera, återställa och vidareutveckla det industrin lämnar efter sig. Och vi skulle få behålla vårt värdefulla grundvatten!

Det kommer en dag när det inte längre finns möjlighet att bryta mer kalk på ön.
I Kiruna flyttar man hela staden för att ge möjlighet att expandera gruvdriften, är det så man vill att det ska bli här också? Vart ska vi då flytta?
Det kan också komma en dag när det inte längre går att bo på Gotland!
Med tanke på grundvattnet får vi förr eller senare välja mellan kalkindustri eller gotlänningar!