Visby har två platser där det finns brunnar. Den ena platsen har ett utmärkt vatten den andra har ett vatten som står i nära kontakt med markytan och det vattnet behöver gå igenom en omfattande rening innan det kan användas.
Under sommaren när antalet människor i Visby ökar och därmed vattenuttagen så är Visby beroende av Tingstäde träsk. Som alla ytvattentäkter är träsket väderberoende. Inget regn, sol och värme minskar vattennivån snabbare än i grundvattentäkterna. Under åren har det letats vatten runt Visby utan resultat.
För en stor del av övriga Gotland ser det bättre ut då det finns möjligheter att använda den nederbörd som egentligen är mer än tillräcklig i lokala våtmarker, dammar och stenbrott. På vissa ställen är detta inte möjligt utan där är Östersjön och avsaltning den enda möjligheten. Herrvik har redan ett bräckvattenverk och i Kvarnåkerhamn så byggs Sveriges största avsaltningsanläggning som skall vara klar 2019 och ge 7500 m3 per dygn. Med detta så försörjs södra Gotland till Burgsvik och även en bit norrut mot Tofta vilket kommer att ge fler byggmöjligheter längs hela sträckan.
På norra Gotland så har Fårösund genom anslutningen till Bäste träsk inga problem med vattenförsörjningen. Det bevattningsförbud som var i Bunge under 2018 var av ”solidaritetsskäl”. Slite behöver nya lösningar. Brunnarna räcker inte till, särskilt som det blivit en kraftfull (och glädjande) ökning av befolkningen sommartid. Lösningen här kan vara vattenfyllda stenbrott men också en ny ledning till Tingstäde för att säkra dricksvattnet. Dock ett beroende av ytvattentäkter med de nackdelar det medför. Vattenverket behöver då membranteknik, på samma sätt som Fårösund har idag.
Visbys försörjning av dricksvatten har varit en ständig fråga sedan början av 2000-talet. Runt Visby finns inga våtmarker, med undantag av Vibble som är delvis förstörda av tidigare brukare. Runt Visby finns inga stenbrott som har kapacitet att vara vattenreservoarer. Visby har två brunnar som inte räcker och en gammal dålig ledning till Tingstäde vars vatten egentligen behövs i Slite.
Under åren har Miljöpartiet motarbetat avsaltning, vilket man också erkänt. Lösningen för Visby har skjutits framåt utan att det funnits alternativ. Miljöpartiets ovilja att använda teknik, som på intet sätt är ny, har också bidragit till att kompetenta medarbetare slutat. Nu är det dags att lösa helheten, utan Miljöpartiet. Bygg ett bräckvattenverk i Visby!