Östersjön som en insjö?

Vindkraftsparken Lillgrund söder om Malmö i Öresund.

Vindkraftsparken Lillgrund söder om Malmö i Öresund.

Foto: Stig-Åke Jˆnsson / TT

Vatten2019-07-25 18:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östersjöns vattenkvalité är i riktigt stor fara. Vindkraftsparker byggs ute till havs bland annat Kriegers flak. Vindkraftsparken täpper till Östersjöns flöde ut och in det vill säga utbyte mellan Nordsjön och Östersjön. Salthalten i Östersjön regleras med detta flöde samtidigt får vi in ”rent vatten” till Östersjön.

En stor del av norra Europas åar och älvar som släpper ut sitt sötvatten i Östersjön som kan illustreras med följande jämförelse: tänk dig att du vill samla upp allt vatten som rinner i ett kar där Gotland utgör bottenplattan och sidan runt Gotland måste vara 150 meter hög för allt vatten Östersjön får ta emot. Dessutom är ofta sötvattnet som rinner ut inte så värst rent. (Liknelsen är hämtad ur ”Gotland förr och nu” av Lars Olsson). I samma häfte finns en rubrik: Östersjön är inget kloakdike - ännu....

När Öresundsbron byggdes var Olof Johansson (C) en ivrig motståndare till brobygget. Motiveringen för motståndet var att utflödet och inflödet av vatten skulle störas av bropelarna. I dag byggs vindkraftsparker upp vars bottenplattor inte tycks störa in och utflödet av havsvatten.

Dagens läge i Östersjön är att salthalten minskar eller utbytet mellan Östersjön och Nordsjön korkas igen mer eller mindre. Hela Östersjön kommer att bli en insjö med stigande vattenhöjd, vilket redan i dag märks vid Skånes sydkust. Det är med andra ord ett katastrofläge.

Vad gör Helcom som är en sammanslutning mellan alla länder runt Östersjön plus EU? Jo, organisationen ser till att kusterna hålls i skick rent miljömässigt. Nu är det dags att Helcom ägnar sig åt hela Östersjön och varför inte utvidga Ahrs miljöstation för övervakning av hela Östersjöns havsmiljö på uppdrag av Helcom?