Riskabelt med avsaltning?

Vatten2018-05-29 15:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det val till Regionfullmäktige, det vill säga vi som bor på Gotland kan välja våra företrädare för styrningen av Gotland. En av de viktigaste frågorna är att vi har obegränsad tillgång till rent vatten utan gifter och föroreningar. Efter en höst och vinter med riklig nederbörd uttalar sig personal från den tekniska förvaltningen om att det även i år kan bli nödvändigt med bevattningsförbud och restriktioner om hur vi får använda vattnet. Bristen på grundvatten beror sannolikt på att ytvattnet leds till diken eller dagvattensystem och rinner ut i Östersjön. Har inte sett någon debatt eller något politiskt parti som är beredda att ta tag i den här frågan, det vill säga att återskapa våtmarkerna och se till att vattnet stannar på ön så att grundvattennivån stiger. Vi bör återställa landskapet så som det var innan utdikningen påbörjades.

Att inte släppa ut ytvattnet direkt i Östersjön skulle med all säkerhet även förbättra kvaliteten på havsvattnet när inte gödning och andra föroreningar rinner ut i havet.

Att rena havsvatten till dricksvatten är en metod som nu förespråkas, men är experterna helt säkra på att vattnet renas från cyanobakterier (blå/gröna alger)? På Guam i Stilla havet samt vid vissa områden runt stora sjöarna i nordöstra USA är en överrepresentation av befolkningen drabbad av ALS. Vid undersökningar av personer som avlidit har det visat sig att de har haft en hög halt av nervgiftet BMAA. Det bildas vid algblomning som består av cyanobakterier som utsöndrar det farliga giftet BMAA.

Är det något politiskt parti som vill utreda möjligheterna till att återskapa en grundvattennivå som ger oss gott om rent vatten?