Statliga medel till våtmarker!

Våtmarker. Behöver Gotland mer av.

Våtmarker. Behöver Gotland mer av.

Foto: ROBIN HALDERT / TT

Vatten2017-03-20 16:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medborgarförslag till Länsstyrelsen på Gotland.

Vatten är en bristvara på Gotland. Sen slutet av 1800-talet har vi dikat ut och torrlagt åtskilliga tunnland av träsk och myrar. 16 procent av Gotlands areal utgjordes av våtmarker – nu är det 7 procent kvar.

På länsstyrelsens hemsida finns att läsa: ”Att återskapa eller restaurera våtmarker står högt upp på dagens åtgärdslista. En våtmark har många positiva effekter varav vattenhushållningen kanske är den viktigaste för Gotland.”

Sveriges regering fastslår i Mål 15.1: ”Till 2020 bevara, återställa och hållbart använda ekosystem på land och i sötvatten...”

I tidskriften Allt om vetenskap nr 2 2017 finns en artikel skriven av Lars-Göran Nilsson, meterolog och journalist. Han skriver bland annat: ” Nederbörden i ett framtida varmare klimat kommer troligen att falla ned som regn och mindre lagras som snö. Vårflödena blir då mindre och grundvattennivåerna lägre under våren och försommaren. Vårflödena kan också komma 2-4 veckor tidigare än nu. Högre temperatur leder också till att avdunstningen blir högre på sommaren och varar längre in på hösten, och att det därför blir lägre grundvattenbildning även under denna tid på året.”

Sedan 1960 har Sveriges geologiska undersökningar två gånger i månaden gjort nivåmätningar i grundvattenrör i närheten av Roma.

Länsstyrelsen bedömer i sin analys 2017 att även i år är det i omöjligt att nå målet till 2020 med i dag beslutade styrmedel.

Nu har man mätt, planerat och diskuterat i tillräcklig många år (57 år). Det är dags att göra nått konkret eller är det här problemet en sysselsättningsfråga?

Om en del av Sverige inte har erforderlig mängd med den viktigaste förutsättningen för liv – vatten – är det väl rimligt att tro att Moder Svea hjälper till. Kan vi göra dricksvatten av vatten från Tingstäde träsk och Bäste träsk bör vi kunna återställa en del av de våtmarker som vi har torrlagt och använda även det vattnet. Med statliga medel bör Länsstyrelsen kunna lösa in de markområden som kommer ifråga. När de nygamla våtmarkerna är återställda har man dessutom nått några av regeringens miljömål, bland annat myllrande våtmarker och Världsnaturfondens mål att öka antalet våtmarker i Sverige. Inte minst ett av Länsstyrelsens egna mål som står högt på dagens åtgärdslista – att återskapa eller restaurera våtmarker på Gotland.