Stenbrottens vatten inte bortglömt

Vatten2018-08-10 16:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under sommaren har ett flertal insändarskribenter berört dricksvattensituationen på Gotland.

Det är högst förståeligt att detta är ett viktigt ämne att diskutera. Gotland – gotlänningarna och besökare – har under flera år tvingats till bevattningsförbud. Både bofasta och besökare har varit väldigt duktiga och hörsammat våra sparkampanjer och sparat på vårt dricksvatten – vårt viktigaste livsmedel. Det är vi mycket tacksamma för.

Något som diskuterats en del i insändare är det vatten som finns bland annat i Nordkalks och Cementas stenbrott. Först behöver vi säga att det inte är Region Gotland som ger Nordkalk eller Cementa lov att bryta kalk och därmed även lov att pumpa ut och föra bort grundvatten till annat vatten. Det är Mark- och miljödomstolen som beslutar om detta. Båda företagen har skickat in tillståndsansökningar där vattenuttaget ur kalkbrotten ingår i miljöprövningen hos Mark- och miljödomstolen. Det är en lång beslutsprocess med många inblandande, även Region Gotland.

Vattnet som finns i Cementas och Nordkalks kalkbrott är så kallat länshållningsvatten från de aktiva dagbrotten (det är alltså ett ytvatten, som vattnet i Tingstäde träsk och Bäste träsk och måste renas). Vattnet i brotten blandas med inläckande grundvatten på den plats där vattnet samlas upp, och där ett råvattenuttag skulle kunna ske. Praktiskt innebär detta att länshållningsvattnet måste renas och troligen måste membranfiltrering användas. Det är alltså inte enbart att ”pumpa ut” länshållningsvattnet till de boende på ön utan en adekvat och säker vattenbehandling. Det finns i dag inte möjlighet att transportera länshållningsvattnet till befintliga vattenverk. Det finns helt enkelt inte vattenledningar och reningskapacitet. Ledningar samt vattenverk med membranrening måste alltså byggas för att ta hand om länshållningsvattnet.

VA-planen ger en del svar.

Region Gotland är i slutfasen med arbetet med en vatten- och avloppsplan. Det finns en hel del frågor som måste utredas och få entydiga svar innan ett beslut om att använda länshållningsvatten kan tas. I planen finns länshållningsvattnet upptaget som en del av möjliga åtgärder för vattenförsörjningen på i första hand norra Gotland. Nämnas kan att Region Gotland de senaste två åren har haft bra och fruktbara kontakter med kalkindustrin i samband med planeringen av vatten- och avlopp på ön och om möjligheterna i kalkbrotten.