Svar på Återställ myrar och våtmarker.
Att påstå att Gotlands enda möjlighet till att klara vattenförsörjning skulle vara att återställa delar av myrarna på Gotland till våtmarker innebär att man inte har läst så mycket marklära i sina dagar. För det första så skapas inte grundvatten för att man årterställer myrarna på Gotland då det är en så gott som helt tät botten i dessa myrar bestående av lera eller bleke (Kungl.lantbrukshögskolans institution för agronomisk hydroteknik, Grundförbättring 1954 nr.4). Så om man ska få våtmarkerna att skapa mer grundvatten måste dessa placeras på sådana ställen där marken tillåter att vattnet infiltreras i markprofilen efterhand och dessa platser är det tyvärr väldigt ont om på ön.
Ett annat problem som kommer med detta förslag är kostnaderna för inlösen av marken. Markerna, i detta fall myrarna, på Gotland odlades framförallt upp under 1880- till 1920-talet på grund av matbrist i landet och framförallt på Gotland. Utdikningen började utredas redan 1819 efter en framställning hos kungl. Maj:t av landshövding Jacob Cederström just på grund av ovan nämnda matbrist. Så i dag finns det mycket få markägare som skulle släpa ifrån sig sin mark utan att den löses in för minst marknadsvärde.
Även i dag skulle vi få problem med matproduktionen om vi skulle återställa dessa marker. Till exempel odlas cirka 45 procent av palsternackorna och cirka 25 procent av morötterna som produceras i Sverige på dessa jordar. Var ska vi odla det sen?
Sen kan vi diskutera vad är det som bidrar till dricksvattenbristen vi har i dag? Enligt SGUs tidserie för grundvatten så var Isums-brunnen nere på 32,85 m.ö.h som lägst 2016 och ser man i mätningarna som pågått sedan 1967 där så är det inga extremt låga nivåer. År 1975 var den på 31,48 m.ö.h och 1982 på 31,64 m.ö.h som lägst under dessa år. Ungefär hälften av dessa år har mätningarna varit under 2016 års nivåer.
Men vårt användande av vatten och framför allt antalet anslutna till kommunalt vatten har ökat drastiskt och det är klart att ska vi plocka ut mer vatten måste vi tillföra mer någonstans ifrån. Men om vi då kompletterar med avsaltat havsvatten och renat vatten från kalkbrotten i det kommunala systemet så blir det mer grundvatten över till de som har privata brunnar på ön. För Gotlands grundvatten med den berggrund vi har är inte gjord för att göra stora uttag på några få ställen för att förse ön med vatten. Det är bättre om vi kan ha många mindre enskilda uttagsplatser på grundvatten och använder ytvatten till det kommunala nätet som har stora punktuttag av vatten.