Slite har sin vattenförsörjning från sju grundvattentäkter på Filehajdar och två i Othem. Från regionens vattenverk i Othem skulle även, med bakgrund i en genomförd provpumpning, vatten härifrån ledas till Ire och Lickershamn samt stötta tillgången i Kapellshamn och Lärbro. Men vattnet försvann och ledningen slutfördes aldrig.
Mellan Slite och Lärbro ligger nu en halvfärdig vattenledning av större dimension nedgrävd. Den har kostat åtskilliga tiotals miljoner att bygga. I Teknikförvaltningens slutrapport står ”att förutsättningarna ändrats och tillgänglig vattenvolym hade minskat drastiskt. Möjligen beroende på att den närliggande bergtäkten utökats.”
Vattnet som rinner av från Filehajdar tillhör regionens absolut bästa. Bättre kvalitet och billigare vatten är svårt att hitta på ön, men kvantiteten är inte längre vad den varit.
Trycket på exploatering av Gotlands berggrund fortgår i nya områden, trots varningar om risker för påverkan på grundvattnet från hydrogeologer samt olika sakkunniga myndigheter. Som läget är nu ligger samtliga kända områden av intresse för ny brytning av kalksten – i Klintehamn, Buttle, Filehajdar och Bunge – just där vi har bäst och mest vatten. Dessa intressen, att utvinna material och att säkra vattenförsörjningen på ön, kolliderar.
Varken samhället, naturen, eller vårt näringsliv har råd med minskad vattentillgång, det blir i slutänden en väldigt dyr nota att inte slå vakt om våra vattentäkter och vårt grundvatten, speciellt i ett klimat med ökande torrperioder.
Miljöpartiet arbetar sedan länge hårt med att förstärka skyddet kring våra gemensamma vattentäkter, både lokalt och på riksnivå. För att värna vattnet måste vi välja bort det som hotar vattenförsörjningen och vattenkvaliteten.
Miljöpartiet säger därför tydligt nej till storskalig kalkbrytning i nya områden då det innebär för stora risker.
Vi vill bland annat även:
• att hållbara system för reglering av vatten, i perioder med omväxlande torka och mycket vatten, utvecklas tillsammans med åtgärder för att fånga upp och fördröja avrinningen
• att våtmarker återskapas för att rena vattnet och öka den vattenhållande kapaciteten även under torrare perioder
• att regnvatten tas om hand lokalt i uppsamlingsdammar, planerade grönstrukturer och växtlighet på mark och tak
• att nya tekniska lösningar och innovationer för minskad vattenförbrukning stimuleras
• att avsaltning av havsvatten endast får vara ett komplement och vattnet blandas med sötvatten