Extraordinärt läge – stort engagemang

Vidareutbildning2020-03-28 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När vi nu har  hamnat i en situation, en kris av sällan skådat slag, så stärks förmågan till kreativitet och lösningsfokusering. 

Jag tror att vi är unika i Sverige på att verkligen ge allt vi kan till vår arbetsgivare, och även i detta fall till våra ungdomar. Jag som ordförande för gymnasie- och vuxennämnden blir både glad och stolt när jag ser hur alla arbetar och gör sitt yttersta, lägger i en extra växel för att lösa en extraordinär situation för våra unga. 

Pedagoger fick 48 timmar på sig att ställa om till webbaserad utbildning. Det är ett nytt sätt att bedriva undervisning för gymnasiet – något som verkligen har satt hela systemet på prov. Elever har förstått allvaret, och även de ställer om till undervisning i hemmet. 

Flera saker måste flyttas, ändras på, eller helt enkelt plockas bort. Men den tanke och motivation att lösa problem som uppstår gör mig varm i hjärtat. När landet är i kris så sluter alla upp. Det är en fantastisk egenskap, som gör att jag ser med tillförsikt på framtiden, även om vi har en jobbig tid framför oss en tid framöver. 

Samtidigt kan vi gå stärkta ur detta i vissa aspekter. Kanske finner vi andra, bättre lösningar inom olika områden framgent. Skolan är specifik på så sätt, vi har med människors framtid att göra. Den kan inte sättas på paus och återupptas senare. Elever måste ges så bra möjligheter som möjligt att klara sin utbildning, att kunna söka vidareutbildningar om så önskas. Pedagogernas kreativitet för att hjälpa eleverna att klara sina betyg lägger ett stort ansvar på pedagogerna, likväl på oss förtroendevalda. 

Nu fortsätter vi gemensamt i Region Gotland för medborgarnas bästa – och tack till fantastiska medarbetare.