Det handlar inte om säker elförsörjning

Vindkraft. Enligt skribenten en pålitlig kraftkälla som är det egentliga skälet till attbland annat landshövdningen vill ha ännu en elkabel till fastlandet.

Vindkraft. Enligt skribenten en pålitlig kraftkälla som är det egentliga skälet till attbland annat landshövdningen vill ha ännu en elkabel till fastlandet.

Foto: Rolf Jönsson

Vindkraft2017-07-04 11:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen måste ge Svenska Kraftnät i uppdrag att ansluta Gotland till det nationella stamnätet, annars är Gotlands framtida elförsörjning hotad. Det skriver landshövding Cecilia Schelin med flera i SvD.se/debatt den 3 juli.

Debattörerna skriver också att ökad kapacitet i kabeln till fastlandet är en förutsättning för ytterligare utbyggnad av vindkraft på ön. Så är det, och det är naturligtvis där som skon klämmer. Det handlar inte om säker elförsörjning, det handlar om utbyggnad av vindkraften. Riksdagsledamot Per Åsling (C) har ställt en fråga med samma innebörd till energiminister Ibrahim Baylan (S): Hur avser ministern att agera för att trygga Gotlands elförsörjning framöver, då de befintliga kablarna inte klarar en utbyggnad av förnybar energi (det vill säga vindkraft) på ön?

Gotland är en ö, och öar lämpar sig utmärkt för att illustrera hur vindkraft fungerar i ett elenergisystem. Det Cecilia Schelin med flera och Per Åsling egentligen påstår är att ju mer vindkraft som byggs, desto mer annan elkraft måste också byggas för att jämna ut dalar och toppar i vindkraftproduktionen. Det har de rätt i. Det spelar ingen roll hur många vindsnurror som byggs på Gotland, utan tillgång till balanskraft från fastlandet är vindkraften obrukbar, i praktiken värdelös. Detta visar sig mycket handgripligt de gånger kabeln inte fungerar. Ön blir nersläkt och svart på sekunden, hur mycket det än blåser.

Den för många svårsmälta slutsatsen är att ju mer vindkraft som byggs, desto sämre blir säkerheten i elförsörjningen. Marginalerna för fel och olyckor minskar, det gäller både på Gotland och fastlandet. Den fåkunnige kan fråga Svenska Kraftnät. Generaldirektör Ulla Sandborgh skrev den 26/8 2016 (då chef för marknads- och systemutveckling) i Second Opinion: ”Systemskiftet med mer väderberoende kraft och mindre planerbar kommer att påverka elleveranserna negativt”. Förre generaldirektören Mikael Odenberg uttryckte sig tidigare i år mer oförblommerat:

”När vindkraften nu kan stå på egna ben så väljer man att införa nya subventioner . . . man borde i stället diskutera hur vi ska kunna fasa ut subventionerna” (Second Opinion 20/1 2017).

Om Cecilia Schelin och hennes meningsfränder vill öka säkerheten i Gotlands elförsörjning bör de helst föreslå en avveckling av vindkraften på ön, inte en ytterligare utbyggnad med hjälp av en ny fastlandskabel.