Planerna om att bygga vindkraftverk på de grunda utsjöbankarna söder om Gotland väcker oro för Östersjöns tumlare. De redan akut utrotningshotade tumlarna föder sina kalvar i området och om Regeringen menar allvar med att skydda Östersjöns enda valart måste vindkraftsetableringen i centrala Östersjön stoppas, skriver delfinforskare på Kolmården i en debattartikel.
Läget för den akut utrotningshotade Östersjötumlaren är allvarligt. Enligt forskningsprojektet SAMBAH, som Kolmården ledde, består Östersjöns tumlarpopulation av bara ca. 500 individer. Den lilla valarten är nära släkt med delfinen, använder ekolod och är helt beroende av hörseln i jakten på småfisk. Kraftiga ljud kan göra dem döva vilket leder till att de helt enkelt svälter ihjäl.
Den senaste forskningen som genomförts av bland andra Kolmården visar att i princip hela Östersjöns population av tumlare under sommaren samlas på och omkring de grunda Norra och Södra Midsjöbankarna och Hoburgs bank sydväst om Gotland för att föda sina kalvar och para sig. Regeringen har med utgångspunkt från SAMBAHs resultat instiftat ett Natura 2000-område kring dessa utsjöbankar, men exkluderade Södra Midsjöbanken eftersom den sedan tidigare klassats som ”riksintresse för vindkraft”, trots att denna bank också ingår i tumlarnas kalvningsområde.
Det finns idag planer på att bygga stora vindkraftsparker både på Södra Midsjöbanken och vid Norra Midsjöbanken, trots att den senare alltså ligger mitt inne i Natura2000-området, samt nordväst om Hoburgsbanken, precis utanför Natura 2000-området. Nyligen inkom en ansökan till Regeringen om att få genomföra hydroakustiska undersökningar av havsbotten som förberedelse för vindkraftsparkerna vid Norra Midsjöbanken och Hoburgsbanken. Man vill göra detta med mycket kraftiga ekolod som i värsta fall kan ge tumlarna hörselskador.
Om bottenundersökningarna sedan skulle leda till att dessa vindkraftsparker byggs innebär det enligt vår mening en stor risk för att hela tumlarpopulationen slås ut. När man bygger vindkraftverk till havs använder man oftast en metod som går ut på att fundamenten bankas ned i bottensedimentet med en stor slägga. Detta genererar extremt höga ljudnivåer, över 220 undervattensdecibel mätt vid 1m avstånd. Det motsvarar en ljudnivå som är långt över smärtgränsen 120dB för människor i luft. Dessa ljudtryck kan orsaka permanenta hörselskador hos tumlarna och de skräms ofta bort från området i flera år efter att byggnationen är klar.
Kolmården förespråkar självfallet hållbara energialternativ, men tycker samtidigt att dessa bör placeras så att de inte riskerar en hel djurpopulations existens. Om Regeringen menar allvar med sin intention att skydda tumlarna måste Norra och Södra Midsjöbankarna skyddas. Det är också vad Kolmården konstaterar i ett yttrande som i dagarna lämnats till Regeringen.