Ordförande och vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden skrev en insändare, publicerad i GT den 11/12. En insändare med mer felaktigheter och vinklingar har sällan skådats.
Ja, det stämmer att besparingarna och nedskärningarna på folkhögskolan diskuterades redan på arbetsutskottet. Där påtalade vi vikten av att vi innan beslut måste få fram konsekvensbeskrivningar från de drabbade enheterna.
Vi fick då först svaret att vi tidigast onsdag, samma dag som nämnden skulle ta beslut, kunde få det underlaget. Efter flera turer lyckades vi i oppositionen få tillgång till konsekvensbeskrivningarna måndag eftermiddag, samma dag det var regionfullmäktige.
Att då på en dag diskutera, analysera och förankra beslutet i partigrupp och nämndgrupp är på tok för kort tid anser vi för att kunna ta ett ansvarsfullt beslut. Därför valde vi i oppositionen i protest mot den dåliga hanteringen, att inte delta i beslutet.
Attityden alliansen hade till konsekvensbeskrivningarna är något som förskräcker. I stort ansågs de vara utan betydelse trots att de beskrev alarmerande risker för både folkhögskolan och vuxenutbildningen. Risker som kan drabba gotlänningarna allvarligt.
Vidare påstår man att internat vid folkhögskolan kostar mellan 4000 och 5580 kronor. En snabb googling visar att det billigaste internatet i både Fårösund och Hemse är 5.400 kr/månad. Då får man dela dusch och toalett och det är dubbelrum.
Med högre standard ökar priset. Vid en kontroll nationellt kan man också konstatera att priset är jämförbart med vad andra folkhögskolor tar för sina internat med liknande standard. Ligger Gotland betydligt högre i pris än övriga så har vi så klart svårare att få studerande hit trots flertalet bra och internationellt kända utbildningar.
Alliansen har också sagt att de ska spara totalt 60 miljoner 2020, 70 miljoner 2021 och 70 miljoner 2022. Då måste man ställa sig frågan var ska man spara någonstans kommande år? Blir det mer besparingar på gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden så är sannolikheten stor att något helt kommer att försvinna.
Att sedan påstå att nämnden inte lägger ner några utbildningar är bara ett bevis på bristen på ansvar som alliansen visar i det här fallet. Självfallet är det så att beslut i nämnden om en kraftig ekonomisk nedskärning ger konsekvenser. Sitter man som politiker i en nämnd så måste man ta ansvar för de beslut man tar och inse att det ger konsekvenser och våga stå för dem och inte lägga över det ansvaret på rektor och förvaltning.