Det har gått en tid sedan gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) tog beslut att lägga del av effektiviseringen på folkhögskolan.
GVN ansvarar för sex verksamhetsområden: Integration, arbetsmarknad, ungdomsgårdar, vuxenutbildning, SFI (Svenska för invandrare, grundskole- och gymnasiebehörighet), yrkesutbildningar, gymnasium, folkhögskolan (folkan).
Under de senaste åren har alla enheter fått jobba med sin ekonomi, och på vissa av dem skulle det kommunala bidraget försvinna helt om det sparades mer, vilket är orimligt. Vissa är lagstyrda medan andra besparingar slår direkt mot andra nämnder.
Vuxcomp är ett sådant exempel som vid nedläggning skulle öka gruppen människor i utanförskap. Vid en besparing där skulle äventyra de jobben och kostnaden för regionen skulle sannolikt eskalera på sikt för att ej tala om det mänskliga lidandet.
Gymnasiet har tagit ett stort ekonomiskt ansvar, och gör så även framgent, dock kan inte gymnasiet bära mer av de ekonomiska neddragningarna.
Till skillnad mot ovan nämnda så har Folkan en unik möjlighet, de kan ta betalt för vissa av sina insatser. Boende på elevhem hos Folkan kostar i dag mellan 4000-5580 kronor. I det priset ingår boende, mat, kaffe och wifi.
En jämförelse är till exempel våra pensionärer som i dag betalar 120 kronor/dygn för maten på regionens äldreboende och subventioneras med 24 kronor, då den faktiska kostnaden är 144 kronor/dygn.
Om kostnaden för endast maten för boende på elevhemmet skulle faktureras med samma kostnad som för pensionärerna skulle kostnaden vara minst 3600 kronor/månad.
Ella-programmet har inte nämnden tagit något beslut om, då nämnden ej beslutar vilka program som ska läggas ned, utan detta är ett förslag som rektorn på folkhögskolan själv inkommit med.
Ella har varit, och är lovprisad. Men det är ej tillräckligt elevunderlag. I dag är det totalt 13 elever i två årskullar på tre inriktningar. Det innebär 2.1 elev/kurs. För att jämföra med gymnasiet som måste ha ett elevunderlag på 10 elever/kurs.
Vi har svårt att attrahera elever och måste alltid titta på våra verksamheter så de är attraktiva för målgruppen.
Oppositionen anser att de ej fått tillräckligt med tid för beslut. På GVN:s arbetsutskott var frågan uppe för diskussion där även oppositionen var med och tyckte till.
Vi var överens om att rektor skulle informera personal så att alla var informerade innan man kunde läsa om det i tidningen. Hade oppositionen problem med det så hade det varit lämpligare att ta upp det då och ej i efterhand.