Regeringen slaktar vuxenutbildningen

Vuxenutbildning2019-04-15 19:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de kommande åren står Sverige inför stora utmaningar. Några av dem är uppenbara: integrationen av ett stort antal nyanlända, finansieringen av välfärden och trygghetskrisen som spridit sig från våra storstäder ut i landet. Men det finns också andra problem som måste lösas, såna som inte syns vid en första anblick utan uppenbarar sig först när man börjar gräva i statistiken. Ett sådant problem är kompetensförsörjningen.

När vi moderater träffar företag i olika sammanhang är det tydligt att många har problem med att hitta rätt kompetens för de jobb som behöver utföras. Det handlar om alla möjliga branscher: från plåtslagare och svetsare till ingenjörer och sjuksköterskor. Och det kan såklart verka märkligt. För samtidigt som vi har brist i de allra flesta yrkesgrupper har Sverige över 300 000 människor inskrivna på Arbetsförmedlingen. Varför matchas inte dessa bättre? Jo, för att de arbetslösa saknar rätt kompetens för de jobb som finns tillgängliga.

Därför är vuxenutbildningen så viktig. När den nya arbetsmarknaden nu växer fram, där Sveriges unga kan räkna med att ha 4-5 olika varaktiga anställningar under ett yrkesliv, ställs nya krav på att man ska kunna ställa om mitt i livet. Tidigare generationer har tryggt kunna stanna på samma arbete under stor del av yrkeslivet om man velat. Men nu behöver vi bygga en ny trygghet: trygghet i omställning från ett jobb till ett annat.

Mot bakgrund av det har Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna lagt fram en statsbudget som storsatsar på just detta. Med den i höstas antagna budgeten gavs stora ekonomiska resurser för att säkra en vuxenutbildning som kan komma till rätta med matchningsproblematiken och kompetensförsörjningen. Det är nu hotat.

I regerings vårdbudget skär man ned över 400 miljoner kronor på vuxenutbildningen, vilket motsvarar cirka 16000 utbildningsplatser. Det är allvarligt. Om Sverige ska vara konkurrenskraftigt, uthålligt och hållbart så behöver fler människor gå till jobbet - och politiken behöver skapa system där ett livslångt lärande möjliggörs, så att omställningen från ett jobb till ett annat kan ske under ordnade former. Det är avgörande att vi kommer tillrätta med det om Sverige ska fortsätta vara ett land där alla som vill och kan jobba också har ett jobb att gå till. Därför är det allvarligt att regeringen inte kan uppbåda tillräcklig reformkraft för att åstadkomma detta - utan istället väljer att gå helt åt motsatt håll och skära ned kraftigt på vuxenutbildningen.