KROGRECENSION: ”Har utvecklat konceptet och funnit sitt sätt”

Crêperie & Logi huserar sedan 2006 i ett av de mer särskiljande husen i Visby – det gamla strykjärnshuset vid Wallers plats. Ingen som satt sin fot i Visbys vackra innerstad missar husets utformning eller skylten med deras logotyp.

Crêperie & Logi i Visby.

Crêperie & Logi i Visby.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2024-05-03 10:55

CRÊPERIE & LOGI

Här ligger fokus på att servera galetter och crepes av olika slag. Galetter härstammar från Bretagne i Frankrike och bär på en stolt kulinarisk tradition. Det är tunna, knapriga pannkakor med en smak och textur som skiljer dem från den mer kända crepen. Galetter är gjorda med bovetemjöl (glutenfritt), vilket ger dem en fylligare och mer nötig smak.

Traditionellt fylldes dessa med salta ingredienser som skinka, ost och ägg, vilket gjorde dem till en mättande måltid. Crêperie & Logi har genom åren utvecklat konceptet och funnit sitt sätt att servera galetter på, med ingredienser anpassade efter dagens krav och smakpreferenser. Varianterna med till exempel skagen, löjrom eller mangokyckling mättar för både lunch och en lättare middag. Till dessert sitter en crepe med kanel eller citron som en fransk basker.

undefined
Galetter är tunna, knapriga pannkakor med en smak och textur som skiljer dem från den mer kända crepen.

Vi dricker egentligen gärna en lager eller pilsner till. I Frankrike är det dock oftast cider som gäller som matdryck till galette och crepe. Så på Creperiet lyder vi traditionen och beställer fransk cider. I Frankrike får endast dryck som är gjord av 100 procent fruktjuice kallas för cider. Motsvarande siffra är låga15 procent i Sverige. Det gör att fransk cider oftast har betydligt kraftigare äppelsmak än den svenska.

undefined
I Frankrike är det cider som gäller som matdryck till galette och crepe.

Inne på Creperiet är det trångt, väldigt rustikt och gemytligt. Sommartid lockar den lilla uteserveringen på framsidan. Stämningen är avslappnad och har en liten glimt i ögat. Det återspeglas i servicen, i detaljer i inredningen och att det varje lördag startas en radio klockan 10.03 där närvarande löser Melodikrysset tillsammans. Här hålls öppet de flesta dagarna under året vilket får en polerad guldstjärna i vår bok.

För den väldigt mätte finns möjligheten att vila ut på ovanvåningen i vad som måste vara Sveriges minsta hotell. Det enda bokningsbara rummet är egentligen en svit som bland annat inkluderar en balkong med havsutsikt.

Det breda urvalet i menyn gör att Crêperie & Logi funkar både för dejten och familjemiddagen. Det finns i nuläget 29 stycken varianter av galetter att välja mellan. Den billigaste kostar 98 kronor och den dyraste 295 kronor, så prismässigt är ett besök en överkomlig upplevelse för de flesta.

Detta är en recension från White Guide.

Fakta

Crêperie & Logi

Adress: Wallers Plats 3. Visby

Telefon: 0730-870506

Web: www.creperielogi.se

Så funkar det

Ett lyckat restaurangbesök består av många komponenter. White Guides bedömningskriterier är transparenta och bygger på sådant du behöver veta för att hitta och välja rätt ställe för rätt tillfälle.

Global mästarklass: Helhetsupplevelsen är på mycket hög nivå.
Mästarklass: Helhetsupplevelsen är på hög nivå.
Mycket god klass: En mycket god helhetsupplevelse.
God klass: En sympatisk helhetsupplevelse.
Rekommenderad: Helheten eller maten motsvarar inte helt kraven för God Klass.

Källa: White Guide

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!