Om detta läste jag i Aftonbladet:
13 februari 2020 väntar Håkan Hellqvist i Luleå på sin hustru Marie, som ska komma från deras gemensamma hem i Jonstorp i Skåne. 145 mil. Håkan är sedan barndomen en stor fan av Luleås ishockeylag och hans entusiasm har smittat av sig på Marie, som dock mera engagerar sig i Luleås damlag.
De har köpt en stuga i Luleå, satt sina barn i Luleås hockeyskola och jobbar på distans för att kunna tillbringa så mycket tid som möjligt i Norrbotten.
Men den här torsdagen i februari kom aldrig Marie. Barnen hittade sin mamma medvetslös på golvet hemma i Jonstorp. 47 år gammal hade hon drabbats av cancer i livmodern. Cancern spreds till hjärnan och Marie visste att hon skulle dö. Hon skrev ett avskedsbrev, lade det i ett kuvert och gav det till Håkan.
I juni dog Marie. Håkan öppnade brevet och läste sin älskades sista önskan:
1: Gör dig inte av med stugan i Luleå.
2: Sponsra Luleå hockey om du kan.
3: Var matchvärd och bjud damlaget på middag (men laga inte maten själv!).
4: Jobba inte så mycket, du behöver inte slita 50–60 timmar i veckan. Var med barnen så mycket det går.
5: Hitta en ny kärlek så fort du kan, men glöm inte mig.
Jag blev mycket berörd.
För att ytterligare skjuta på någon sedan länge uppskjuten trist uppgift i hemmet, började jag i veckan med handsåg kapa den urgamla syrenhäcken ut mot vägen. Häcken fanns där redan när jag köpte huset 1970 och den har inte krympt sen dess. Tidigare idéer om förnyelse av häcken har jag lyckats skjuta undan med förklaringen ”Häcken är ett gudomligt skydd mot de hårda vindarna från havet!”
Första dagens arbete, drygt fem meter, resulterade i en enorm hög av tjocka syrenstammar. När jag om cirka en vecka kanske hunnit till häcks ände, då är det fritt fram för storm och andra hårda vindar, men i gengäld har vi då ved att värma huset med under minst ett år.
Var det verkligen Per Albin Hansson som byggde folkhemmet – eller var det i själva verket Olof Palme?
”Per Albin byggde folkhemmet retoriskt. Men det förverkligades av många andra, däribland min far”, säger Olof Palmes äldste son Joakim Palme i en intervju i ETC.
– Hur länge tänker du egentligen bada? frågar folk. Och jag svarar:
– Så länge jag tror att jag mår bra av det.
Mitt morgonbadande i hamnen har blivit ett samtalsämne. Farligt för ett gammalt hjärta, eller bra för blodcirkulationen?
Inte vet jag. Men till 1 december tänker jag i alla fall hålla på.