Suck och jubel i trädgårdslandet. Tårta till byggnadsnämnden? Busseländet.
Vi väntade.
Det Stora Regnvädret skulle enligt vädertjänsternas tidtabeller anlända klockan 11, torsdag. Allt var förberett. Tunnor under alla stuprännor, de regnskygga utomhuspelargonerna inburna i växthuset, regnmätaren på plats och jag själv med en pågående bok, ”Dumskallarnas sammansvärjning”, i en bekväm stol med utsikt över hav och trädgård.
Men inte kom det något regn. Ja lite, kanske en millimeter, men vad är det när marken har torrsprickor och växtligheten törstar? Jag hörde tydligt bondbönornas, jordgubbarnas, sockerärtornas, hallonplantornas och den nyplanterade purjolökens besvikna suckar.
En millimeter!
En granne har i tio år stoppat regionens försök att få till en fungerande detaljplan för Snäcks camping. I februari gjorde byggnadsnämnden ett nytt försök och nämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) var optimistisk.
Jag däremot var skeptisk, gnälliga grannar ger sig aldrig, och jag lovade bjuda byggnadsnämnden på tårta om detaljplanen skulle bli verklighet. Efter senaste sammanträdet fick jag ett mejl från Nordblom:
”Hej Bison! Du slipper köpa tårta. Snäckplanen överklagades som vanligt.
Men den här gången tror jag inte att klaganden har så stor framgång. Så du kanske kan utvidga ditt erbjudande till att bjuda på tårta om planen vinner laga kraft!”
Ja, jag lovar.
Jag tänker inte sluta tjata om de obegripliga bussförbindelserna från nattfärjorna. Bussarna 10 (Burgsvik), 11 (Hemse) och 20 (Fårösund) avgår 00.15 från hamnen. Färjeresenärerna från Nynäshamn hinner med, men de från Oskarshamn missar med en kvart. De måste stanna kvar i Visby till första morgonbussen, eller bli hämtade med bil. Det är 16 mil nattlig resa tur och retur mellan Burgsvik och Visby. Varför kan inte Fårösundsbussen och åtminstone en av de sydgående bussarna vänta en liten stund?
Jag har förgäves försökt få våra två lokaltidningar, GT och GA, att skriva om det här. Kanske Radio Gotland?
Oron för att min midsommarpotatis inte skulle vara tillräckligt utvecklad var obefogad. Gott om potatis. Det räckte med två stånd till fyra personer.
Den relativt nybildade intresseorganisationen ”Den sanna midsommarpotatisen” (egenodlad, ej uppgrävd förrän på midsommarafton och ingen köpt färsk ”reservpotatis”) har fått en ny medlem. Erik Kärrbrink i Visby:
”Tar heller aldrig upp färskpotatisen före midsommarafton. Köper heller inte färskpotatis som gardering. Så du kan skriva in mig i intresseorganisationen.”
Det utlovade regnet kom, men först ett dygn senare, fredag morgon. Sjutton millimeter.
Så nu vet jag också hur det låter när bondbönor, jordgubbar, sockerärtor, hallonplantor och purjolök jublar!