Att servera läsk till de äldre är inte att ta ansvar

Jenny Persson

Jenny Persson

Foto: GT

Krönika2021-04-30 10:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När läskdebatten rasar som mest tänker jag på vad Mikael Mellqvist skrev i en krönika tidigare i våras. " Gruppen 60-90 år är en generation som glidit på en räkmacka genom livet och inte behövt göra några särskilda uppoffringar och ändå lyckats berika sig privatekonomiskt på ett fullständigt häpnadsväckande sätt". Att generalisera i textform är kan vara väldigt modigt.

Nu står hur som helst 40- och 50-talisterna på tur för att börja behöva äldrevård i Sverige och de vill ha läsk.

Jag har jobbat på flera olika äldreboenden och jag har aldrig serverat läsk där. Måltidsdrycker som erbjudits har varit mjölk, vatten, kolsyrat vatten, saft, lättöl och en obegriplig dryck vid namn "svagdricka". Hembakade efterrätter har ofta serverats efter maten. Varma äppelkakor, färska bullar, mjuka sockerkakor tillsammans med kaffe. 

Men aldrig läsk. Inte heller har jag serverat alkohol eller fått bjuda de gamla på en cigg på maten. Däremot har alla alltid haft rätten att själva köpa saker som läsk, godis, cigg, snus och alkohol. 

Kanske är det ändå orättvist att jämföra läsk med cigg. Cigg är ju så sjukt farligt. Socker däremot, är mer omtvistat. Bevisat är dock att socker göder tumörer i mage och tarm. En annan situation som kan uppstå vid stort sockerintag är diabetes typ 2, en sjukdom som redan minst tio procent av alla över 75 år lider av. 

Vidare finns det många andra sjukdomar och tillstånd som kräver en sund och balanserad kost för att inte förvärras och bland just de människor som är i behov av vård dygnet runt på bland annat äldreboenden, brukar dessa vara vanliga.

Vissa äldre lider av undernäring och då kan söta drycker vara riktigt bra. Dock lider fler av övervikt och då är söta drycker inte alls lika bra. Kommunen som ansvarar för de äldre som bor på dess boenden, måste naturligtvis ta ansvar för deras hälsa och även en blind borde kunna se att dagligen servera världens mest sockerstinna dryck till den svagaste, sjukaste och skröpligaste gruppen i samhället, inte direkt är att ta ansvar. 

Kanske kan man lösa det så att privata boenden kan erbjuda friare mat och dryckesval och att de riktigt läsksugna pensionärerna, som ju även varit med och privatiserat mycket de senaste åren, kan välja att läggas in där?

Det ska bli spännande att se vad min egen generation kommer att kräva när det blir aktuellt för oss med äldrevård. Wifi kanske. Eller porr. 

Eller kanske genusutbildad personal. Tiden får utvisa.