Fem intervjuer – sedan får läsarna bestämma

Fem dagar – fem intervjuer. Från och med i dag presenteras de personer som gör upp om titeln Årets gotlänning 2020. Sedan ska ni läsare få bestämma.

Johan Kurelid

Johan Kurelid

Foto: Malin Stenström

Krönika2021-01-02 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång vann jag en damcykel på lotteri, en annan hade jag flax på trav ihop med några polare och kammade hem 30 000 kronor och för några år sedan "duttade" jag hem 100 kronor under Bingolottos uppesittarkväll.  

Årets gotlänning handlar om något helt annat. Kanske har turen ett finger med i spelet även här, men denna utmärkelse vinns av någon som genom driv och engagemang under 2020 har gjort skillnad för Gotland i ett bredare perspektiv – inte bara via en enstaka insats.

Så vem blir Årets gotlänning 2020?

Den frågan kommer under januari månad att få ett svar.  

Jag vet till skillnad från er vilka de fem nominerade är, men från och med i dag delar vi med oss av hemligheten.

En intervju publiceras varje dag fram till och med den 8 januari då vi öppnar röstningen, dels via en kupong som dagligen kommer att publiceras i GT, dels via Helagotland.se.

Oavsett vem som går segrande ur striden är det en värdig vinnare som kommer att presenteras efter att röstningen stängs fredagen den 22 januari.

Gotlänningarna har själva fått komma med förslag, men en jury bestående av jag själv, landsbygdsstrategen Malena Bendelin, Mats Ladebäck, platschef på Folkuniversitetet och ordförande i Gotlands idrottsförbund samt Ulrica Fransson, redaktionschef på Gotlands Media, har utsett de fem nominerade.

Titeln Årets gotlänning 2019 vanns av artisten Marie Nilsson Lind. 

"Jag är så glad och stolt över att ha varit Årets gotlänning, att känna mig uppskattad på Gotland är det viktigaste för mig. Jag hoppas att nästa person känner samma tacksamhet som jag gjort", säger Marie när hon nu skickar titeln vidare. 

2020 var ett år som inget annat, ett år som kom att handla om ett virus som vi aldrig kunnat ana vilket grepp det skulle ta om vårt samhälle. Om de enorma konsekvenserna för alla. Under nomineringsprocessen fick vi in ett antal förslag som gick ut på att exempelvis alla inom vården var värda priset. Precis alla. Och det går ju inte att säga emot. 

Det är så många som gjort, och ännu kommer att göra, insatser som blir helt avgörande för Gotland när vi nu ska ta oss loss från coronans grepp. 

De fem personerna som presenteras under kommande dagar har föreslagits av många av våra läsare. 

Följ med och ta del av dessa personers berättelser – det kommer att göra röstningen både enklare, roligare och mer rättvis.

Lycka till!