”Starka normen gör det svårt att välja annorlunda”

Sommar och semester innebär i många fall ökad alkoholkonsumtion. Nina Rung skriver om varför färre glas till maten eller på festen är en riktig dunderkur.

”Flera nygjorda studier har visat hur drickandet påverkar alla åldersgrupper. En stor global studie visar att inte ens lite alkohol är bra för hälsan innan en fyllt 40 år”, skriver Nina Rung i sin krönika.

”Flera nygjorda studier har visat hur drickandet påverkar alla åldersgrupper. En stor global studie visar att inte ens lite alkohol är bra för hälsan innan en fyllt 40 år”, skriver Nina Rung i sin krönika.

Foto: Montage (Henrik Radhe/Fredrik Sandberg (TT))

Krönika2022-07-21 18:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra årets vecka 29 befann jag mig runt 18-tiden vid Wisby strand. På marken bara några meter från utgången till en klubb låg en i närmast medvetslös tjej. Hennes vän försökte få henne upprätt, men det enda det resulterade i var ännu en dregling som rann ur tjejens mun. Vi kallade på vårdpersonal och hjälpte vännen få upp tjejen på fötter. Senare läste jag att klubben fått en varning för att flertalet unga tjejer hade alkoholförgiftats, varav två som fick vård hade över 2 promille i blodet. Redan vid 1 promille är det svårt att gå, svårt att kontrollera muskler och att kontrollera sina känslor. Och det var verkligen inte bara hon som var ordentligt berusad. Vart jag än såg fanns det fulla tjejer och killar som raglade genom Almedalen. Vart de tog vägen sen och med vem de hamnade får jag aldrig reda på. Inte heller hur många unga män som utnyttjade det faktum att tjejernas kroppar inte längre var kontrollerbara. Eller hur många unga män som i stället för att göra sig i ordning inför nästa kväll fick vakna i arresten för att sova ruset av sig eller som misstänktes för misshandel.

Flera nygjorda studier har visat hur drickandet påverkar alla åldersgrupper. En stor global studie visar att inte ens lite alkohol är bra för hälsan innan en fyllt 40 år. Då finns istället en ökad risk för alkoholrelaterade skador, våldsbrott och skador i trafiken. Den största risken löper män i åldrarna 15–39 år. Det är den åldersgrupp män som i störst utsträckning är de som begår sexualbrott och använder våld mot sin partner. Ofta sker det med alkohol i kroppen. 

I den högre delen av åldersgruppen finns föräldrarna. Sju av tio småbarnsföräldrar dricker både mer och oftare under semestern vilket såklart är oroande. Semestern riskerar helt enkelt att bli en tid då barnen istället för att se sina föräldrar glada och lediga ser dem förändrade och frånvarande. Barn upplever ofta föräldrar som druckit alkohol som obehagliga och otrygga eftersom de har ett rörelsemönster och beteende som de inte är vana vid. Eftersom reaktionsförmågan försämras med alkoholintag finns också risker att föräldrarna inte förmår se sina barns behov, och i värsta fall inte heller hinner agera i tid om barnen riskerar fara illa. 

Också den äldre gruppen dricker mer än förr och löper dessutom större risk. Antalet dödsfall per 100 000 invånare som är 65 år och äldre har ökat med 30 procent mellan 2000 och 2016 på grund av sjukdomar som enbart orsakas av alkohol. För dem över 65 år finns det större risker med alkohol då alkoholhalten i blodet av att dricka samma mängd alkohol blir högre ju äldre en är. Det kan förklara att risken för sjukdomar och olyckor ökar även av relativt små mängder alkohol hos de över 65 år.

Summa summarum: Alkoholen flödar under sommaren – och riskerna likaså.

För dem som kanske vill eller önskar dricka mindre finns det ofta en stark alkoholnorm att det kan vara svårt att välja annorlunda. De flesta som prövat har nog fått pikar eller frågor om graviditet. Vi har en sån tydlig förväntan på att när det är fest, semester, ledighet, när något ska firas eller vid en lyckad middag, så ska allt sköljas ned med alkohol. En sådan tydlig norm att en perfekt middagspresent alltid kan anses vara ett bra vin och att snaps till sillen är en självklarhet.

Men, som alla andra normer vi skapat så går såklart också den här att förändra. Om vi vill förstås. Studier visar att de som tror att de druckit alkohol släpper loss precis lika mycket som de som faktiskt har druckit alkohol. En ledighet och trevlig middag kan lika gärna firas och sköljas ned med ett gott alkoholfritt vin eller öl.

Genom att minska på konsumtionen får du mindre baksmälla på köpet och därmed också mindre risk att ångra saker du eventuellt sagt eller gjort. Och som en bonus sparar du både pengar och hälsa! De där fyra starkölen som du inte drack i lördags, innebar helt enkelt mindre gift för din kropp att hantera. Genom att dricka mindre får du också en minskad risk för att utsätta andra eller själv råka ut för en olycka eller skador. Och som om det inte vore nog, så leder minskad konsumtion till mindre risk för cancer och skador på hjärnan, till bättre immunförsvar, bättre sömn och lägre blodtryck. En dunderkur helt enkelt!

För att hjälpa dig lite på traven om du möjligen skulle glömma vad alla de här fördelarna verkligen ger sådär en sen fredagsnatt (eller när andras pikar och ifrågasättanden kickar in) så kommer ett litet rim som kanske kan vara till hjälp: För att hylla livet, kroppen och omdömet mitt– väljer jag med glädje alkoholfritt!

Vi ses vid alkoholfria hyllan!