I väntan på det välsignade regnet och att läkaren på vårdcentralen ska ringa och berätta hur jag egentligen mår, åker jag till Eksta och kastar varpa. Kroppen värker, hjärnan, armarna, benen samarbetar inte. Varpan flaxar okontrollerat fram och tillbaka och landar för det mesta där den inte bör landa. Någon enstaka gång dock hyfsat nära pinnen. Statistiskt, med över hundra försök, måste ju också det ske.
Bara nu inte läkaren säger att min kropp är helt frisk, vad ska jag då skylla på?
Det är nog mest vi äldre som ibland ruskar på huvudet, höjer rösten och förfasar oss över den språkliga utvecklingen. Eller nedmonteringen. Så numera försöker jag ligga lågt och inte längre ifrågasätta Sale istället för Rea, Merry Christmas istället för God jul, Grymt, Sjukt, eller min ”favorit” Öppna upp. Så jag tiger, men jublar tyst när jag läser Allfåns (Risto Leino) insändare i tidningen:
”De som i språkbruket ej är så smarta,
inte ens med hjälp av en lupp
kan se skillnaden mellan att starta
och detta att ”starta upp”.
Och som språklig logik av detta
kan de som i språk hänger med
numera sakligt berätta
om saker som de ”stänger ned”.
Märker så här långt skrivet att det här lär bli en ”åldringarnas krönika”. Nu ska jag citera en artikel i engelska Daily Mail där läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley skriver om enkla övningar som visar hur lång tid vi har kvar att leva. Testa själv!
BALANSTEST. Placera händerna på höfterna, stå på ett ben och blunda. Tiden ska stoppas så fort du börjar tappa balansen. Du kan försöka tre gånger och se hur länge du klarar. Är du i 40-årsåldern bör du klara 13 sekunder. 50 år minst 8 sekunder. 60 år och äldre 4 sekunder.
Jag (81 år) klarar 5 sekunder.
ARMHÄVNINGAR. En man i 50-årsåldern bör kunna göra 20 armhävningar under en minut. En kvinna i 50-årsåldern minst 10.
Jag 13.
STOLTEST
Forskarna såg att för de som klarade att resa sig fler än 36 gånger från en stol utan armstöd på en minut var det dubbelt så sannolikt att de levde 13 år längre, jämfört med de som bara klarade 23.
Jag 34.
VILOPULS.
Enligt en svensk studie på 798 män, som följdes under 21 år, fann man att de med en vilopuls på mer än 75 slag per minut vid studiens början var risken dubbelt så hög att de skulle avlida, än de som hade färre än 60 slag per minut, skriver Mosley.
Jag 52.
Nu klockan 10:45 och, enligt SMHI, fyra timmar kvar tills det välsignade regnet anländer.
mej: bison. gotland@telia.com