”Ingen tror att de själva går på det”

Bedrägerier med social manipulation är inte som andra bedrägerier. Det finns en egen skam i att bli lurad och det finns andra som säger skyll dig själv. Det finns också ett samhällsproblem som inte blir löst genom att skuldbelägga hundratusentals.

Hanna Mi Jakobsons krönika om bedrägerier med social manipulation och den falska självbilden av att vi inte är människor.

Hanna Mi Jakobsons krönika om bedrägerier med social manipulation och den falska självbilden av att vi inte är människor.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Krönika2024-04-13 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Social manipulation är när en person utger sig för att vara någon annan och lurar en att göra något vi annars inte skulle göra. Bedragarna ser människor som den svaga länken. De letar efter oss på dejtingsajter, skickar sms till mobilen och lockar med en länk på nätet. Och vi är den svagaste länken, just för att vi är människor. Alla vet att vi inte ska föra över pengar till dem vi inte känner. Därför används manipulation.

Utifrån våra intervjuer och research går det att se vissa karaktärsdag hos dem som kan gå på det. I telefonbedrägerier kan det vara vanligt hyfs, som att inte vilja lägga på luren i örat på någon. Inom romansbedrägerier är du i riskgrupp om du värderar kärlek högre än pengar. Om du dessutom är öppen för att möta nya människor, kan bevara en hemlighet och är villig att hjälpa personer i nöd, kan du åka dit. Det är rätt fina egenskaper, som kriminella utnyttjar.

Många av oss har antingen drabbats själva, eller känner någon vi älskar, beundrar eller tycker är allmänt vettig som har gått på det. De senaste åren har bedrägeribrotten exploderat och förra året var det den brottskategori som ökade mest i antal anmälda brott. Polisen fick då in över 235 000 anmälningar. Samtidigt finns ett mörkertal, med brottsoffer som skäms. I den här artikelserien har vi varit i kontakt med flera som har blivit utsatta för den här sortens bedrägerier, men de vill antingen inte vara med eller vara anonyma.

Det finns en särskild skam i att bli lurad och bedragen, som borde läggas på den som luras och bedrar. Med den här brottsliga och tekniska utvecklingen kan det nog hända alla, någon gång. När en AI kanske låter precis som ens barnbarn med gotländsk dialekt som ringer från sitt eget nummer eller när man får utpressningsmejl med deepfejkade nakenbilder som ska spridas. Eller alla andra luriga sätt som inte har uppfunnits än.

Det allra största varningstecknet kanske är om vi tror att vi är smartare än alla andra och aldrig skulle gå på någonting. Visst, det kan vara så att vissa är så misstänksamma, avvisande och slutna att det är svårt att komma åt dem, för såväl bedragare som alla andra. Eller som kvinnan som blev romansbedragen sa i vår intervju:

– Du kanske går säker om du aldrig öppnar dig för någon annan människa och släpper någon nära, men vill man leva så?