Det finns inget etiskt sätt att döda

När krigsbrott rapporteras från Ukraina ställs genast en militär i tv-rutan.

”Jag kan tycka att krigsbrott inleds i den stund man börjar utbilda unga människor i konsten att döda. Eller uppvigling då. För krig är alltid ett brott”, skriver GT:s krönikör Jenny Persson.

”Jag kan tycka att krigsbrott inleds i den stund man börjar utbilda unga människor i konsten att döda. Eller uppvigling då. För krig är alltid ett brott”, skriver GT:s krönikör Jenny Persson.

Foto: Montage (GT/Magnus Hjalmarson Neideman (SvD/TT))

Krönika2022-04-08 10:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En major. Specialutbildad inom psykologi. Pratar om att de ryska styrkorna, som våldtar och skjuter ihjäl civila som bara fredligt tar sig fram på sina egna gator i sina egna hemstäder, är monster. Outbildade. En RIKTIG militär skulle ALDRIG göra sådär. En RIKTIG militär skadar inte civila. En RIKTIG militär våldtar inte civila. 

Men hallå!, vill jag ropa genom tv-rutan till både programledaren och militären. Säg ett enda krig där civila inte har dödats och våldtagits? Säg ett enda! Och förklara gärna också, majorn, vad som är ett krigsbrott och vad som INTE är ett krigsbrott. Vänta ska jag hämta barnen också, så att de får höra. 

Den ukrainska kvinnan i inslaget före den självgoda militären gråter och berättar om de ryska soldater som bombat en byggnad och lämnat skrikande människor under rasmassorna att dö. När hon såg dem i ögonen såg hon att de också var människor, säger hon. De sa förlåt. De sade sig vara tvingade. Ditlurade. Ja för ryssarna är ju också pojkar. Pojkar långt från sina mödrar. Pappor långt från sina barn. 

Militären i rutan pratar om att man måste avhumanisera för att kunna döda. Därför pratar man aldrig om det där att det är söner och pappor man skjuter ihjäl, utan man pratar alltid om fienden. Man hjärntvättar människor för att de ska kunna döda varandra, det är liksom det krig bygger på. 

Och detta ska vi nu avsätta miljarder för att åter bygga upp. Militären understryker att det är SKILLNAD på att hjärntvätta och hjärntvätta. Svenska soldater kommer ALDRIG att göra såna där grejer som ryssarna gör. Visst visst major. Visa mig som sagt ett enda exempel. 

Och när jag skriver det här, blir jag orolig att ni ska tro att jag på något sätt är ryssvänlig. Andra har skrivit krönikor om vikten av att välja sida för annars sitter vi snart i ryssens klor allihopa. Men jag ser en hel värld påverkas av en enda galning, en galning jag avskyr. Men jag kan inte hata en hel befolkning för att dess ledare är galen. Jag kan inte avhumanisera. 

Jag kan tycka att krigsbrott inleds i den stund man börjar utbilda unga människor i konsten att döda. Eller uppvigling då. För krig är alltid ett brott. 

Jag fattar att vi behöver kunna försvara oss, jag är också orolig och jag står bakom Ukrainas rätt att försvara sig. Men jag är så jävla trött på dravel, bortförklaringar och våldsförhärligande. Det finns inget etiskt sätt att döda.