"Jag får försvara mitt beslut att inte dricka"

Midsommar och semester står för dörren och vi tenderar att dricka mer alkohol. Nina Rung väljer alkoholfritt, och får försvara sitt val.

Inför midsommarhelgen slår Nina Rung ett slag för att välja bort nubben till förmån för något alkoholfritt.

Inför midsommarhelgen slår Nina Rung ett slag för att välja bort nubben till förmån för något alkoholfritt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2024-06-20 18:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tog vägen förbi hamnen och korsade Donners plats häromdagen och kunde nästan ta på den febrila aktivitet som rådde. Allt ska vara på plats inför Almedalsveckan och inför att semestersäsongen sätter igång på allvar efter midsommarhelgen. Vad jag också lade märke till var hur mycket av aktiviteten som byggde på det faktum att vi under semestern konsumerar så ofantligt mycket mer alkohol. Den flödar under luncher, på uteserveringar och tas med på picknickfiltar. Vi har liksom bestämt att när det är fest, ledighet och för att det ens ska kännas roligt så ska vi dricka alkohol. Det planeras inköp, när och var det ska drickas och med vem. 

Jag har under mina år (som alla varit alkoholfria) fått förklara mig och försvara mitt beslut att inte dricka. Är jag möjligen gravid? Religiös? Har en vit månad? Det är som att det blir för svårt att ta in att man bara kan välja bort alkohol därför att jag aldrig tyckt om smaken (för det är ju något man behöver träna på att överkomma) och inte heller gillar grejen av att dricka något som skulle få mig att ta dåliga beslut eller inte vara klar i huvudet. Att helt enkelt använda en drog. Så jag har avstått alkohol och dansat mig svettig under otaliga nätter, varit ute i krogmiljö under så många år (och dessutom blivit knackad på axeln av både uppsökande socialtjänst och medmänniskor som tänkt att jag verkat så påverkad av något eftersom jag orkat dansat i timmar i sträck). Jag har åkt på semestrar och njutit, jag har skrattat på fester, middagar och konserter. Och jag har sen alltid kunnat ta bilen hem. Eller köra någon annan. Vaknat dagen därpå och haft fullt klara minnen av allt som hänt. Och oftast njutit av det med.

Det går att ha precis lika roligt och njuta lika mycket utan att använda alkohol som förstärkning. Så varför skriver jag det helt uppenbara? Jo därför att över tre miljoner svenskar har ett riskbruk. Alltså en konsumtion som kan innebära risker för hälsan och för att göra val som får konsekvenser genom att man har en för hög genomsnittlig konsumtionen eller dricker mycket vid enstaka tillfällen minst en gång i månaden. Det innebär att majoriteten av vuxna i Sverige dricker för mycket. Och ofta just för att det är norm. Det är andras förväntningar på oss och våra egna. 

Nu inför midsommarhelgen vill jag också, för att enligt vissa bli ännu mer politiskt korrekt, slå ett extra slag för att välja ett alkoholfritt alternativ till sillen. Dels för att du kommer ge din kropp extra kärlek genom att inte hälla i den gift (ja det är gift, det är därför du blir påverkad och bakfull) och för att inspirera andra till att också skippa nubben. Men framförallt för att skapa en tryggare vistelse för alla. Särskilt på de firanden där det finns barn. Barn ska inte behöva se fulla vuxna och framförallt inte sina föräldrar med sämre omdöme, långsammare reaktioner eller sluddrigt tal. Barn uppfattar en förändring direkt, särskilt en som handlar om vuxna som tittar men inte ser och lyssnar men inte hör. Att det dessutom finns större risk för konflikter och våld behöver väl knappt ens sägas? Så med en ramsa jag slog ett (alkoholfritt) slag för förra året önskar jag en trevlig midsommar: För att hylla livet, kroppen och omdömet mitt – väljer jag med glädje alkoholfritt! Skål!