Mitt i sommarvärmen hamnade Sverige i en djup kris. Riksdagen har förklarat att den inte längre har förtroende för statsminister Stefan Löfven och hans rödgröna regering. Ett besked som kan leda till nyval, bara ett år innan det ordinarie valet.
Frågan som fällde regeringen handlade om hyresrätter. Det kan tyckas som en liten fråga – bland alla de frågor som regering och riksdag styr över. Men för Vänsterpartiet var det droppen som fick glaset att rinna över. Att marknaden i förlängningen skulle styra över hyrorna kunde de inte acceptera.
Den senaste veckans politiska läge har kallats för många saker. Politisk teater, är en av dem. Lekstuga, är en annan. Många anklagar Vänsterpartiet för att skapa politiskt kaos och osäkerhet, i en tid där vi behöver stabilitet och trygghet.
Men inget av det som sker just nu går emot de demokratiska spelregler som de flesta av oss valt att acceptera. Stefan Löfvens regering saknar stöd i riksdagen. Han måste hitta det stödet – eller avgå och ordna ett nytt val.
Det är självklart en allvarlig situation. En historisk sådan. Att en statsminister avsätts hör inte till vanligheterna i svensk demokrati. Men kanske, kanske kan det komma något positivt ur det här? Kanske är det en chans för demokratin att visa vad den klarar?
Vi vet ännu inte vad som kommer att hända. Vi får anta att statsministern tar det lugnt i hettan och tänker igenom sina alternativ ordentligt. Kanske går det att finna en lösning som inte innefattar ett nyval. Men om det blir så, då får svenska folket ännu en chans att visa vad vi tycker. Och det kan väl egentligen inte vara dåligt för demokratin?
Kan vi se det som en chans för demokratin?
Sverige har hamnat i en politisk kris. Men kanske är det en chans för demokratin att visa vad den går för?
Moa Candil.
Foto: Zanna Chanel Nordqvist
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.