”Riskerar sina liv för att inte hamna utanför”

Sedan 2015 bedriver fackförbundet Byggnads ett arbete för att minska machokulturen inom byggsektorn. Det för att öka jämställdheten, ge fler killar och män bättre förutsättningar till psykisk och fysisk hälsa, öka attraktionskraften inom branschen och för att minska sexuella trakasserier av kvinnor inom byggbranschen. Nu har turen kommit till Gotland.

Nina Rung är krönikör i GA.

Nina Rung är krönikör i GA.

Foto: Henrik Radhe

Krönika2022-10-27 19:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Felix Jonsson, regionalt skyddsombud och ombudsman för Byggnads på ön, ger exempel på det som är machokulturens kärna: du ska ta i, klara av, prestera, ta riskfyllda beslut och du ska inte vilja vara hemma med barn eller ta en större del av ansvaret för hemarbetet. Det handlar alltså om normer. Det handlar om förväntningar. Det handlar om att riskera att skadas för att man peppas till att ta i mer än man egentligen orkar eller att strunta i vissa säkerhetsföreskrifter därför att man är så säker på att klara det ändå. 

Allt det är del av normer som gör att män mår dåligt, både psykiskt och fysiskt, att kvinnor inte väljer att se byggbranschen som en karriärväg och att branschen därmed missar värdefull kompetens och erfarenhet och att hälften av kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier. 

Felix Jonsson berättar att många mår dåligt av machokulturen. Han menar att de flesta kan minnas att man utsatts för saker som inte varit okej men som skrattats bort. De där skratten borde sättas i halsen när vi samtidigt vet hur många killar och män som mår dåligt av just förväntningar på dem. Byggnads medlemmar består till 99 procent av män. Män som många gånger inte vill riskera att hamna utanför gemenskapen och som därför istället riskerar sina liv. Nio av tio som dör i arbetsplatsolyckor är män. Och en man i månaden inom byggsektorn skadas så att han dör. Det är en man i månaden som inte kommer hem efter arbetspassets slut. Tänk om det hade varit brandmän eller poliser vi pratade om. En polis i månaden som dog under sitt pass. Det hade vi aldrig accepterat. Hur kommer det sig att vi gör det inom byggbranschen?

Nu ska Byggnads på Gotland göra kontroller hos byggföretagen för att se om de förebygger och jobbar tillräckligt med frågan om machokultur. Och det är bra. Men jag och min partner Peter är övertygad om att vi kan göra mer. Därför tog vi 2016 fram en idé som byggde på samma ingredienser som Huskurage, nämligen omsorg och omtanke för att rädda liv. 2018 tog vi det vidare med byggföretaget Erik Larsson bygg och sedan dess lever Byggkurage som ett arbetssätt för att tydliggöra vad vi har för kultur på arbetsplatsen och vad vi önskar se mer av. 

Vi är nämligen också övertygade om att en kultur som stöttar män som pappor, som omsorgsgivare och som delaktiga i hemmet likväl som på arbetet inte bara leder till att män får bättre relationer med sina barn, bättre relationer med partners utan också till bättre psykisk och fysisk hälsa. Något som i sin tur ger ökade förutsättningar att göra sitt bästa på arbetsplatsen. Idén om att jämställdhet endast bidrar till kvinnor behöver vi skrota. Jämställdhet är grunden till ett hållbart samhälle där alla får möjligheter att utvecklas utifrån vilka de är, vilka egenskaper och intressen de än har – och inte endast de egenskaper och intressen som tillskrivs dem utifrån vilket biologiskt kön de råkade födas in i.

Jag hoppas verkligen att de här kontrollerna kan få fler inom byggbranschen att få upp ögonen för vad jargonger och arbetsplatskulturer kan få för konsekvenser. Och jag bjuder genom den här texten in alla byggföretag på ön och kanske framför allt Felix Jonsson för att samtala kring hur vi kan gå vidare med omtanke som räddar liv. För jag vet att vi tillsammans kan göra skillnad – om vi vill.