Min generation var unga när internet slog igenom

Det är intressant att höra barn och ungdomar prata om internet och sådant som händer där. Särskilt hur de uttrycker sig kring kritik.

Olika generationer hanterar internet och sociala medier olika (bra), tycker krönikören Jenny Persson.

Olika generationer hanterar internet och sociala medier olika (bra), tycker krönikören Jenny Persson.

Foto: Isabell Höjman/TT

Krönika2023-10-27 08:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Jag fick hat", säger de. Till "hat" räknas all form av kritik. Från rena och förmodligen ofta olagliga, påhopp, till helt vanlig, ärlig och ofta relevant, kritik. De allra flesta barn och ungdomar kritiserar dock sällan varandra på internet. Istället anstränger de sig för att skapa innehåll som inte alstrar "hat". Jag hörde själv min ena tonåring ge sin lillebror en lång föreläsning om hur man skapar innehåll på sociala medier som inte upprör någon. 

Där skiljer de sig rejält från min generation. Min generation var unga när internet slog igenom. Vi hade gemensamma familjedatorer med högljudda modem som man fick slåss med brorsan om de första åren. I internets linda användes det främst till mobilisering och förändring. Man hittade sina likasinnade och började jobba för sin sak, helt enkelt. Feministerna och nazisterna låg i framkant. Vi feminister började producera text i rasande fart. Snart fanns en rättfram, ung feminist på varje nystartad sida. Nazisterna släpptes förstås aldrig in i finrummen, utan skapade istället sina egna, gigantiska forum. Vi använder fortfarande i stor utsträckning internet och sociala medier för att påverka samt sprida information och de missar vi gör är således främst de gällande samtalstonen mot varandra. Men i jämförelse med generationerna över oss ligger vi sannerligen i lä. 

Det är nog ungefär varje dag som jag funderar på om det inte borde sättas in maxåldersgränser på sociala medier- forum, främst då kanske Facebook, där de äldre ju fortfarande häckar. Det som skiljer de äldre generationerna ifrån oss andra, är gränserna. Äldre personer som besöker en strand kan till exempel ta en bild på stranden, full av lättklädda främlingar, både barn och vuxna och lägga ut på Facebook, utan att ens tänka på att åtminstone göra bilden otillgänglig för andra än vänner. Är det liksom ens lagligt? 

De har inte förstått att man behöver fråga innan man delar bilder och rörligt material på andra människor och gällande det min generation kallar "tonen" och de yngre generationerna kallar "hat", är de äldre förstås tusenfalt gånger värre än samtliga. De har heller liksom inte förstått vissa grundläggande saker, till exempel det här med vem som kan se vad. Nakna barnbarn har lyckligtvis nästan försvunnit helt från Facebook nu, men var ett gissel i början. Det var som att de missade allt det farliga och obehagliga som vi som började med internet redan som barn fick uppleva och därför inte kan förstå det. 

Egentligen borde äldre personer bara få hålla till på Snapchat och i Instagrams händelser. Där det man lägger ut också försvinner efter en viss tid. Funktionen som det ojjades så mycket över när den kom, hade verkligen kunnat göra nytta om den bara hade nått rätt målgrupp.