Överlevde men lever inget liv

Jag en gubbtjyv? Filtar för de gamla. Torka nypon på golvvärme. Hur hinna till färjan? Flydde, knivskuren i Paris.

Bernt Bison Nilsson.

Bernt Bison Nilsson.

Foto:

Krönika2019-09-30 09:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hoppas jag har fel.

Flera gånger har jag skrivit att den gotländska lokalfotbollen har landets sämsta division 4-serie. Jag skrev också att Copa, laget för med ”pensionerade” spelare som som inte längre ids träna, de bara spelar matcher. Ändå skulle de vinna serien överlägset, tippade jag. De blev 5:a.

Så därför hoppas jag nu att Levide, som överlägset vann serien, besegrar Uppsala Kurd i kvalet till division 3 och därmed bevisar att de gotländska fotbollen inte är rikssämst.

– Där fick du, gubbtjyv! kommer då spelarna nog att säga.

”Många av Sveriges kommuner är i kris. 110 av 290 går med förlust. Och värre blir det. Det drabbar i första hand skolor och äldreboende”, skriver Aftonbladet. Och berättar om Motala kommun, där kommunalrådet Kåre Friberg (M) vill spara genom att sänka innetemperaturen för de gamla.

– De kan använda filtar, säger han.

Och här på ön inför regionen totalt köpstopp för grundskolan och inga nyanställningar. Satsar gör däremot försvaret som bygger nytt regemente för 1,3 miljarder på Tofta skjutfält.

Jan-Erik Eriksson i Väte skriver i en insändare:

”Tänk om det varit helt omvänt, miljardsatsning på grundskolan och köpstopp för militären. Då kanske vi fått redskap i skolan så att alla på sikt kunde genomskåda militärindustrin och krigsministrarnas manipulerande argumentation för ständigt nya pengar.”

Ja, tänk om!

Mitt idoga nyponplockande har gett resultat. Ett antal liter förtunnad soppa som juice till frukosten. Och minst lika mycket bär ligger nu på tork för kommande behov.

Min dotter gör som de flesta nyponexperter på internet föreslår: ”Torka i ugnen med 100 graders värme i 7-8 timmar!” Det lär bli dyra soppor, elen är ju inte direkt billig.

Det går lika bra att torka bären på hushållspapper på ett någorlunda varmt ställe. På golvvärmen till exempel. Det tar lite längre tid, men det fungerar. Tror jag.

Hur ska det här gå?

För att hinna få en nyskriven bok till Klinte marknad, sitter jag nu på färjan till Nynäshamn. Leveransen har blivit försenad (i huvudsak mitt fel), så nu ska jag hämta böckerna direkt från en långtradare, som är på väg till Upplands Väsby norr om Stockholm.

Omlastning. Sedan har jag bara drygt två timmar på mig, mitt i bilträngseln i Stockholm, för att hinna med färjan tillbaka till Gotland och Klinte. En bro skulle ha underlättat.

En av ”asylpojkarna” i Burgsvik, fotbollsspelare i Hansa-Hoburg, fick inte stanna här. Han skulle skickas tillbaka till Afghanistan, men flydde istället till Frankrike och sökte asyl där.

En natt, vid ett besök i Paris, tvingades han sova utomhus. Han blev rånad och svårt knivskuren i halsen.

Han överlevde, men lever inget liv.