Hur kan de gå på det?
Det är den fråga som många ställer sig när de läser om förslagna bedragare som bluffar till sig andras pengar. Inte minst efter den senaste rättegången mot en 33-åriga gotländsk kvinna har det varit en "snackegrej".
Personligheten och framtoningen är förstås viktig. Under rättegången visade 33-åringen upp två olika framtoningar när hon bytte kläder under lunchpausen.
En av de bedragna i torsdagens dom, kvinnan som överförde 136 000 kronor, gav en intressant skildring av varför kontakten fortsatte, sedan de först träffats på Gotlandsfärjan. De kände inte varandra tidigare men började prata. "33-åringen hade stark karisma, pondus och lyskraft" och det blev ett häftigt möte.
När de sågs igen byggde 33-åringen på med kända namn hon var bekant med. Hon sade sig vara vän med Spotify-grundaren Daniel Ek, de hade sjungit i en kyrkokör i Uppsala, och nu skötte han 33-åringens ekonomi. Men ett möte måste ställas in sedan 33-åringen drabbats av cancer.
Kvinnan hittade slutligen en namnlapp i 33-åringens väska. Med ett annat namn än hon kände henne som. När hon googlade detta, riktiga, namn dök det upp sidor om en del av 33-åringens tidigare domar. Då stoppade den bedragna vidare överföringar.
Att anmäla, medverka i polisförhör och till sist i en rättegång inom detta område kan innebära en stor påfrestning. Har man "bara" investerat pengar är det förstås något enklare än om man också satsat känslor. Den bedragne mannen sa i klartext att han blivit förälskad i 33-åringen. Så, mörkertalet på detta område är antagligen stort. Många tar smällen och lider i tysthet.