Pinsamt att kulturcharaden fortsätter

Såväl män som kvinnor värderar män högre än kvinnor. Det menar Jenny Perssons som funderar över Region Gotlands kulturpris.

Jenny Persson

Jenny Persson

Foto:

Krönika2019-10-05 07:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotlands kulturpris ska i år delas ut för 57:de gången. Jag vet inte hur det var från början, men så länge jag varit medveten om priset har medborgarna fått nominera kandidater där vinnaren sedan väljs ut av regions-styrelsen. I år har 22 män nominerats. Och fyra kvinnor. 

Av 56 pris utdelade sedan 1962 har blott fjorton kvinnor vunnit priset. Fem av priserna har tilldelats både en man och en kvinna, eller en förening. Och 37 gånger har priset gått till män. 

När man ställs inför såna här fakta ställs man genast inför två alternativ att se på saken. Det ena alternativet handlar om att det helt enkelt "saknas kvinnlig kompetens". Man menar att män helt enkelt är bättre. På kultur. Kanske går man fegvägen och försöker hävda att inte lika många kvinnor utövar kultur. Men det är inte särskilt rimligt eftersom kvinnor oftast, rent statistiskt, utövar och bidrar mer till kulturlivet än män. Därför kan man, som andra alternativ, dra slutsatsen att ordningen helt enkelt är likadan på den här fronten som på alla andra ställen i samhället. Nämligen den att det kvinnor gör osynliggörs, tas för givet och värderas lägre än män som gör samma saker.

Att män allt som oftast kvoteras fram när det bjuds till "demokrati" är heller ingenting nytt. Åtta av 12 Idolvinnare har varit män. 11 av 15 Lets dance-vinnare har varit män. Aftonbladet delar varje år ut musikpriset Rockbjörnen där svenska folket nominerar kandidaterna samt röstar fram vinnarna. Tittar man på den könsneutrala ( de delar också ut årets kvinnliga respektive manliga artist) kategorin Årets låt, har nio kvinnor vunnit priset sedan det började delas ut år 1992. Resten var män. Priset för årets konsert, som har delats ut sedan 2010, har hittills aldrig gått till en kvinna. Sverige har, by the way, heller aldrig haft en kvinnlig statsminister.

Vill man som sagt hävda att män faktiskt är bättre än kvinnor både vad gäller dans och musik och kultur i det stora hela, så kan man ju göra det. Själv vill jag hävda att män, inom kultur liksom inom de allra flesta områden, åker bananskal. Vi, både män och kvinnor, värderar män högre än vad vi värderar kvinnor. Det ser likadant ut överallt. Och därför blir det orättvist när fördelar och priser och uppmärksamhet ska delas ut. Trots att man förklär det hela i "demokrati". 

Därför är det pinsamt att Region Gotland år efter år fortsätter med den här charaden som Kulturpriset är. Försök inte lura i mig att män på Gotland, det senaste året, har dragit ett så ENORMT mycket större lass och gjort så ENORMT mycket