För drygt trettio år sen fick jag ett fästingbett. Inte för att jag såg odjuret, men jag drabbades av borelia. Inte roligt alls.
Efter det har jag varit fästingfri – tills nu. Fem fästingar i ”mellanregionen” på drygt en vecka. Vet inte vem jag ska skylla på. Hundar i den nära familjekretsen, eller idogt trädgårdsarbete i buskar och snår?
Ännu har jag inte träffat någon av de norrmän som norska regeringen gett tillåtelse att semestra på Gotland. På parkeringen utanför affären tittar jag förgäves efter norskregistrerade bilar för att fråga vad varpa heter på norska. Jag skrev om det i förra veckans krönika. Kanske existerar sporten helt enkelt inte i Norge?
Björn i Malmö:
”Varpa heter kanske varpa även på norska. Hoppas gotlänningarna är snälla mot alla norrmän som kommer. Säg inte "guleböj" till dem. Det heter precis samma sak som i Sverige: banan”.
Men då får jag ett mejl från Birgit Rosvall i Visby:
”Har under många år guidat grupper på Gotland och också många resenärer från Norge. Givetvis har jag då pratat om våra gotländska idrotter. Pärk spelas inte i Norge (däremot i Holland) men man kastar varpa. Reglerna är likartade våra och i landets norra delar kallas det för Skotthyll.”
Skotthyll?
När värmen äntligen kom, då kom den med besked.
Smörjer in mig med maximala solskyddskrämer, täcker flinten med keps, dricker vatten, letar upp skuggiga tillhåll, skjuter upp planerad grillning och gnäller. ”Vilken hetta!”
Då minns jag när vi, några italienska, engelska, amerikanska och svenska journalister och fotografer tog oss illegalt över syriska gränsen mot Jordanien för att rapportera om ett krig, som egentligen inte var något riktigt krig, mera en ”avancerad orolighet”.
Vi gick totalt vilse i öknen. Jag barhuvad, inget vatten, de flesta med dålig kondition. Och närmare 50 grader. En jordansk patrull räddade oss och skickade oss tillbaka över gränsen.
På tal om hetta alltså.
Skrev på min Facebooksida om nedskräpning efter en grillfest på stranden. Fick svar från Bosse:
”Det finns ingen app för hur man gör, men dom borde kunna googla på ”sopsäck” och dess funktioner. Man lägger i skräpet i öppningen och det finns en botten i säcken som gör att skräpet stannar där. Även om det skulle saknas papperskorg, så har man trots allt lagt grunden för att skräpet är borta från marken. Frågor på det ungdomar?”
mejl: bison.gotland@telia.com