Decemberlistan: Simon Bendelin

För att komma i julstämning delar redaktionen, varje dag fram till julhelgen, med sig av en personlig lista. I dag: Simon Bendelin om sällskapsspel som lockar till skratt.

Sällskapsspel må vara Årets julklapp, men vilket passar för hela familjen – eller hela släkten – i juletid? Kanske något av dem på listan här!

Sällskapsspel må vara Årets julklapp, men vilket passar för hela familjen – eller hela släkten – i juletid? Kanske något av dem på listan här!

Foto: Gorm Kallestad/TT

Krönika2023-12-03 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Okej, de har alltså gemensamt utsetts till Årets julklapp 2023, men det finns ju tusentals, vilka ska man välja? Varken Settlers of Catan eller Carcassonne kommer vara med på min lista, trots utbredd popularitet. Varför? Jo, jag tänkte fokusera på bräd- och sällskapsspel som inte kräver långvarig regelboksläsning, för de oerfarna. Det ska inte heller vara släktens strategihjärna som alltid vinner, medan alla andra sitter och somnar.

Listan toppas av spel som är okomplicerade, som passar hela sällskapet – och som faktiskt lockar till skratt. Längre ner finns det kanske något där man behöver fundera lite mer, men du får väl välja och vraka helt enkelt!

1. Ryktet går
Asså, jag tror aldrig jag har varit på roligare fester eller middagar än dem som inkluderat detta rita-skicka-gissa-spel. Det finurliga här är att blocken går runt i sällskapet, som en kombination av rita-gissa och viskleken. Och nej, man måste inte kunna rita snyggt, bara kör, då blir det roligast!
 

2. Oogachakka
Här behöver ni inte kunna på vilket album den där låten fanns och vilket år den släpptes. Det räcker med att någon eller några i laget kan nästa textrad, så att ni kan sjunga vidare, när motståndarna som håller i kortet plötsligt tystnar. Låttexter tenderar ju att fastna i bakhuvudet, så de flesta kan bidra med något här. Och nej, man måste inte kunna sjunga snyggt, bara kör (i kör), då blir det roligast!
 

3. Codenames
Jag älskar spelidéer som inte är komplexa, utan smarta i sin enkelhet. Det här är egentligen mitt absoluta favvospel, men eftersom det ändå kräver liiiite hjärnaktivitet och fokus så kommer det först på tredje plats på denna lista. Det går ut på följande: En person kommer på ett ord, sedan associerar de andra i laget till vissa ordkort som ligger på bordet – och försöker välja rätt bland dessa. Finns även i en variant med bildkort i stället. Genialt.
 

undefined
Tv-programmet Bäst i test, med David Sundin och Babben Larsson, blev årets underhållningsprogram under Kristallengalan 2020. Konceptet finns även som brädspel. Det funkar såklart som lek också, om man vill slippa köpa prylar.

4. Bäst i test
Ingen lista är väl komplett utan att Babben finns med på ett hörn, eller hur? Men ärligt talat är detta en chansning: Jag har aldrig spelat Bäst i test (förlåt!). Men det finns som brädspel, det finns i bokform – och det går ju faktiskt att bara leka också, genom att låna upplägget från tv-programmet. Jag har dock kikat på både brädspelet och boken och vet att de innehåller en del roliga test, som funkar i hem- och familjemiljö, om man inte orkar (eller vill) hitta på egna.

 

5. När då då?
Men, här kommer ju ett kunskapsspel, det passar väl inte in på listan? Nej, kanske inte, men det här spelet sticker ändå ut inom just kunskapsgenren. För här behöver ni i laget inte komma fram till exakt rätt årtal, utan bara rätt ordning. Ska ni sätta cd-skivans tillkomst före eller efter pyramidernas, på er tidslinje? Det fixar de flesta. Sedan blir det betydligt svårare ibland, men spelidén med "på-ett-ungefär-kunskap" förblir briljant.
 

6. Sushi go
Här skickar man runt kort och väljer bland dem, för att skapa den bästa sushitallriken. Sedan får man poäng utifrån vilka smakrika kombinationer man fått ihop. Ett enkelt och snabbt spel, som blir lite knasigt kul just för att det handlar om sushi. Visst finns det lite planeringstänk i det, men det gör det också till en bra introduktion, om du vill spela riktiga strategispel med barnen framöver.

undefined
I Sushi go får du leka japansk kock. En bra blandning kan ge mycket poäng, men du kan även välja att "specialisera" dig lite mer...

7. Exit – eller andra escape room-brädspel
Fenomenet escape room, där man leker deckare för att lösa problem och ta sig vidare (oftast ut ur rummet), har klarat steget till brädspelsformen på ett bra sätt. Här gäller det att hålla koll på svårighetsgraden; det finns varianter för barn och det finns en del som fan är helt omöjliga (alternativt kräver de mer intelligens än jag besitter). Kul att samlas kring, då många olika typer av hjärnor behövs. Din svärmors matteexpertis ger en del av svaren – men hon kanske saknar barnbarnets förmåga att notera visuella detaljer.