Vi har ett klimat som brinner och som för få verkar ens verkar se som ett problem och vi har unga män som flera gånger i veckan skjuter på andra män i en kriminell våldsspiral som skördar liv och släcker söners, bröders och pappors liv. Vi har precis kommit ut ur en valspurt där flera partier, främst de som ser ut att snart bilda regering, också tävlade i att utmåla Sverige som ett land i förfall och där kriminaliteten bara ökar.
Då tänker jag att vi måste rusta upp. Men inte är det för att kriga, utan för att bilda en motståndsrörelse. En motståndsrörelse av hopp. En av tro och av framtidstillförsikt. För saken är den att kriminaliteten inte alls ökar. Tvärtom – den minskar.
Brottsförebyggande rådet gör varje år en stor studie av svenskars utsatthet för personbrott och för oron för detsamma. Den senaste, som alltså handlar om brottsutsattheten under 2021, har precis presenterats. Inte sedan mätningen startade 2016 (med just de här frågorna) har brottsligheten mot person varit så låg. Brottsligheten har alltså inte ökat utan faktiskt minskat. Och det gäller inte bara upplevd utsatthet utan faktiskt också polisanmäld brottslighet.
Om vi till exempel tar ett sådant brott som misshandel mot män så har polisanmälningarna under de senaste tio åren minskat med 29 procent. Det är alltså en tredjedel färre brott än det var 2012! Hur ofta under valrörelsen har vi hört om det? Män, för det är främst män som misshandlar män, har alltså minskat sin våldsanvändning mot andra män med nästan en tredjedel! Det är ju en enormt stor minskning! Ändå fortsätter partiföreträdare för några av Sveriges största partier sina berättelser om att kriminaliteten ökar och att Sverige mer eller mindre är under attack. Det trots att vi ju har siffrorna som tyder på det motsatta. Inte heller de grova misshandelsfallen har ökat.
Det som absolut har ökat är skjutvapenvåldet. Och det riskerar inte bara att drabba de unga män i kriminalitet utan också allmänhet då det skjuts alltmer oförsiktigt. Det är självklart ett oerhört stort samhällsproblem, framförallt det att unga killar, barn, rekryteras in i gängkriminalitet och att de riskerar att både ta livet av andra och själva utsättas för dödligt våld. Vi måste inte bara göra allt vi kan för att få stopp på kriminalitet som livsstil utan framförallt rekryteringen genom att satsa på bra skolor, bra stöd och hjälp till familjer som behöver det, minska fattigdom och trångboddhet och se till att det aldrig ska kunna löna sig att välja en kriminell bana. Men vi måste sätta det i proportion.
Det polisanmäls drygt 1,5 miljoner brott i Sverige varje år, där det främst handlar om brott som snatterier, stölder och bedrägerier. I motsats till de 1,5 miljonerna brott är det runt 50 personer som faller offer för skjutvapenvåld varje år. Varje mord är en tragedi, men 50 personer ska alltså representera ett helt Sverige i förfall? Det samtidigt som brotten mot person faktiskt minskar. Det inte hederligt av våra politiker och det är inte rättvist mot befolkningen som i stor utsträckning tror att vi lever i något sorts laglöst land. Men tydligt har varit att på trygghet vinns inga val – utan på att spä på missnöje och rädsla.
Det är också symtomatiskt att de som är mest oroade för brottsligheten är de som är minst utsatta. Men kanske de som mest tar del av nyhetsrapportering och om vad som skrivs i media. De män som känner störst oro för brott är i åldersgruppen 55–64 år (53 %), medan andelen med mest oro bland kvinnor är störst i åldersgruppen 65–74 år (57 %). Detta trots att de åldersgrupperna är absolut minst utsatta för brottslighet. Det är främst unga som både begår brott, och också är mest utsatta för brott. Det säger något om vår förståelse av vad som händer och hur vi påverkas av vad som sägs och hur det sägs.
Men nu kan vi väl en gång för alla ändå bestämma oss för att inte tro på allt som skrivs och sägs kring brottsligheten. Den ökar inte. Den minskar. Det blir alltså mer tryggt och inte mindre för de allra flesta. Vi ska inte vara naiva inför problemen vi har, men inte heller blint tro utan att ifrågasätta. Det räcker med den verklighet vi står inför och mer mörker behöver vi inte, däremot ljus. Och det kan därför bli den mäktigaste folkrörelsen någonsin – den om hopp, om tro och om en framtid att kämpa för. En ljus framtid där vi tillsammans hjälps åt för att göra Sverige ännu mer tryggt och där omtanke, omsorg och välvilja istället för rädsla och missnöje sprids som en löpeld. Så kom med i rörelsen och gör motstånd!
Låt oss börja tillsammans här på ön. Låt oss hjälpas åt att fortbilda, folkbilda och sprida kunskap och omtanke som ljus i höstmörkret. Att vi ser varandra. Hjälper en granne, agerar när vi hör eller ser något som inte känns bra. Och att vi kommer ihåg att vi bor i ett av världens tryggaste länder och att just vi råkar bo på kanske världens tryggaste ö. Det om något ger oss bra förutsättningar att bygga vidare på!