BESKEDET: Anrik butik stänger – ny padelbana öppnar

Hur ska vi skriva för att få er att vilja läsa nyheter om mäns våld mot kvinnor och psykisk ohälsa?

Malin Stenström är reporter på GT.

Malin Stenström är reporter på GT.

Foto: Malin Stenström/Mona Staflin

Krönika2022-03-09 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ja, den här rubriken är definitionen av clickbait, det vill säga en vilseledande eller överdriven rubrik som ska locka till klick.

För jag börjar bli desperat. Vårt mätinstrument, som redovisar vilka artiklar på Helagotland.se som blir mest lästa dag för dag, talar sitt tydliga språk: Ni vill inte läsa om jämställdhet, mäns våld mot kvinnor och psykisk ohälsa.

Varför?

I tisdags var det internationella kvinnodagen och sajten fylldes av nyheter på temat. GT skrev om lönegapet mellan könen och GA pratade med åklagaren Susanne Wihlborg, som brinner för att utreda relationsbrott. Ämnen som ekonomi och brottslighet brukar ju klickas, men nu var intresset desto svalare.

”Det kanske beror på att vi skrev om det just på internationella kvinnodagen?”, spekulerade en kollega.

Men så enkelt är det inte. För när två män anhölls, oberoende av varandra, misstänkta för grov kvinnofridskränkning förra veckan var ni få som läste på sajten. När GT skrev en artikelserie om mäns våld mot kvinnor var ni också få som läste. Trots att vissa rubriker innehöll ord som "mord" och "misshandel" var ni få som klickade er in på artiklarna, och än färre läste klart.

Och när GT skrev om en ung man som efter år av psykisk ohälsa lyckades besegra sina självmordstankar och nu kämpar för unga mäns psykiska hälsa... Läste ni? Nja, ni var inte många.

Att ni däremot vill läsa om butiker och restauranger som öppnar eller stänger, det är lika självklart som att is är kallt.

I höstas fick vi ta del av en gedigen analys av vilka ämnen som blivit mest lästa de senaste åren. Grafen visade att läsarna slukar nyheter om sporten padel som ett barn äter sitt lördagsgodis. Ett annat hett ämne är parkeringar. Längst ner i vänstra hörnet, där ämnena som klickas absolut minst stod, hittade vi ”psykisk ohälsa”. Precis intill stod det ”klimatförändringar”.

Jag förstår att det är tunga ämnen, som kanske inte passar sig på fikarasten. Men vi kan inte blunda för dem. För just i detta nu lever 150 000 barn i Sverige med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern. Förra året anmäldes 57 600 fall av misshandel där den utsatta var bekant med gärningspersonen. Och år 2020 tog 1 162 svenskar i åldern 15 år eller äldre sitt liv. 72 procent av dem var män.

Så vi kommer aldrig att sluta skriva om de ämnena.

Missförstå mig inte. Vi vill så klart att ni fortsätter läsa om restauranger, parkeringar och padel. Frågan är bara hur vi ska skriva om det andra, för jag vill tro att ni bryr er.

Tips mottages tacksamt.