Lika många tjejer hade utsatts för att någon mot deras vilja bett om att få bilder eller videos med naket eller sexuellt innehåll. Lika många, alltså drygt hälften, av tjejer och kvinnor mellan 16–24 år har utsatts för någon typ av sexualbrott 2022 (att jämföra med cirka 6 procent av killarna och männen).
Dickpics har under de senaste åren mer eller mindre exploderat och har därmed också normaliserats till den grad att unga varken vet att det är ett brott eller vet hur de ska agera. Ännu en dag, ännu en bild. Att det främst är flickor och tjejer som utsätts för att både få oombedda könsbilder eller pressas till att skicka sexuella bilder är inte heller förvånande. Brottsstatistiken, liksom självrapporteringsstudier, talar sitt tydliga språk. De som anmäls för och döms för sexualbrott i Sverige är nästan uteslutande killar och män. Och de som utsätts är främst tjejer och kvinnor. Men det börjar sällan med en våldtäkt utan mycket tidigare än så. Allt från att flickor blir tafsade på eller kallade horor och fittor i skolkorridoren, något som ofta förklaras med att ”han egentligen bara är kär”, till pojkvännens kontrollerande beteenden, något som ofta förklaras med att ”svartsjuka bara är ett sätt att visa kärlek”, till att någon skickar runt en bild på en naken tjej till lagkamraterna eller slutligen att den alltför berusade tjejen på festen utsätts. Ingen har sagt stopp under tidens gång. Ingen har ifrågasatt värderingarna och attityderna bakom handlingarna. Ingen har tydligt visat var gränser går eller agerat när möjlighet har funnits. Och plötsligt har det gått för långt.
I en annan nyligen utförd studie visade det sig att sociala medier föder kvinnohat. Ja, du läste helt rätt. Algoritmerna, det som styr vad just du får ta del av på sociala medier, matar killar med misogyni (kvinnohat) och med sexism. På bara fem dagar kunde forskarna se att antalet misogynt innehåll på plattformen TikTok ökade med 400 (!) procent för nyöppnade konton tillhörande killar. För en kille som uppgav att han kände sig ensam eller hade någon form av psykisk funktionsvariation, ökade sexismen och misogynin än mer. Det samtidigt som vi vet att drygt 80 procent av högstadieeleverna använder TikTok i Sverige idag. Och det samtidigt som vi vet att just upplevd ensamhet, psykisk ohälsa och kvinnohat riskerar att bli en riktig farlig cocktail. Det forskarna också visade på var att både språket och attityderna gentemot tjejer på nätet påverkade hur eleverna agerade i skolan. Vi har alltså en situation där killar och unga män sitter timtals framför olika plattformar, matas med mängder av misogyni och sedan tror på eländet, agerar ut med språkbruk och i handling, kränker och utsätter tjejer för sexualbrott. Så kan vi såklart inte ha det. Och vi kan och får inte ge upp. Särskilt inte eftersom det innebär att vi lämnar fler killar i ensamhet med ekokammare av kvinnohat och fler tjejer i ensamhet med utsatthet.
Så ta sportlovet, helgen eller kvällen för att prata om vad som sker. Är du en vuxen i skolmiljö, en ledare som möter unga i föreningsliv eller en förälder? Använd den här krönikan som utgångspunkt! Prata om hur och vad algoritmen tränar killar i och prata om allt från användandet av uttryck i skolan och på nätet. Prata om att dickpics är brott. Att vi alla måste få slut på det. Och att vi bara kan göra det genom att tydligt agera och tydligt ta avstånd. Prata om det. Och visa att du i alla fall gör vad du kan. För det, om något, är det vi alla kan.