Därför flyttades VM i dricke till norra ön

”Det är skattesänkningar och skatteflykt, inte invandring, som hotar välfärden", skriver Bison i sin krönika.

Bison.

Bison.

Foto: Privat

Burgsvik2019-10-21 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdagens tidning:

52 miljoner kronor för en tillfällig (!) stabsbyggnad. Kostnaderna för P 18:s byggnation på Tofta är nu uppe i 1,4 miljarder kronor.

Och:

Region Gotlands socialnämnd: Lägre bemanning en dag i veckan för personer med funktionsnedsättning. 

Prioritering i tiden.

Det är många år sen det begav sig, men en dag ska jag börja orientera igen. Det är många år sen senast. Jag vet inte ens var jag har min kompass. Fungerar den fortfarande?

I helgen har det tävlats i ”Helg utan älg” i Lickershamn. Från början hette tävlingen Allklubbars och den helgen var det orienteringsförbud på fastlandet. Älgjakten hade börjat. Då passade många orienterare på att åka till garanterat älgfria Gotland och Allklubbars. Jag fanns med bland dem och tävlade för IFK Lidingö. Aldrig vann jag.

Men var är min kompass?

”Det är skattesänkningar och skatteflykt, inte invandring, som hotar välfärden (Saga Carlgren, Jörgen Benzler, Vänsterpartiet Gotland).

Vi åker till Stockholm, jag och en annan fotbollshuligan här i Burgsvik. Vi ser Hammarby besegra Djurgården. I tunnelbanan diskuterar vi lokaltrafik och min kompis tycker att det bör finnas tunnelbana även på Gotland.

– Cementa behöver mycket sten, men det blir ju alltid bråk när de vill öppna nya stenbrott. Om Cementa får gräva alla tunnlar från Fårösund i norr, till Burgsvik i söder, via Visby, då kan de få behålla stenen. 

-Bra förslag, säger jag någonstans mellan T-Centralen och Ropsten.

Det har varit en del gny här på Storsudret. Man har kritiserat beslutet att flytta den prestigetunga tävlingen VM i Gotlandsdricke norr ut. Ända till Fårö.

Och jag var också lite orolig och befarade ett betydligt lägre deltagande. Men det blev precis tvärt om. 51 dunkar dricke, näst mest i tävlingens snart trettioåriga historia, lämnades in för bedömning.

Syftet med flytten är att få fler på norra ön intresserade för drickbryggning. Historiskt har den gotländska nationaldrycken i huvudsak framställts på södra Gotland. Stenindustrins folk på norr har festat på helt andra drycker.

Och Bettan Svanborg från Sanda vann igen. Så det mesta var ändå precis som vanligt.

Dagens hushålls- och trädgårdsrapport:

Stekt egenfångad strömming (nio stycken) med potatismos och lingon. Gröna tomater i överflöd, vad gör man med dem? Ids inte plocka mera nypon.

Oklippt gräsmatta. Ogrävda trädgårdsland. Omustade äpplen och päron. Ohuggen vinterved. Orensade fisknät. Ofångad storråtta.

Jag hittar inte kompassen.