Kan vi känna oss trygga i Geab-mörkret?

Snabba tolkar. Ingen oro, bevisa! Det händer saker i byn. Civil trygghet. Hemliga präster?

Bison Nilsson.

Bison Nilsson.

Foto: Privat

Burgsvik2019-11-11 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan stod jag och pratade om lite av varje i bygdegården i Havdhem. Inget märkvärdigt med det, ute i bygden och pratar är jag ganska ofta. Men det här var annorlunda, för bland åhörarna fanns ett antal hörselskadade och därför var två skrivtolkar från Tolkcentralen i Visby på plats. ”Måste jag tala långsamt så att ni hinner med att skriva?”. 

Nej, det behövde jag inte. Tolkarna skrev och de hörselskadade läste på sina skärmar och skrattade och förfärade sig i samma ögonblick som de normalt hörande. 

Imponerande. Väl använda skattepengar.

Totalt strömavbrott på hela ön. Inte ens reservkraften fungerade.

”Ingen anledning att känna oro”, säger Geabs elnätschef.

Bevisa det!

Höstvintern bäddar in vår lilla by i allt tidigare mörker. Stiltje och brist på folkliv råder dock ej. Tvärt om.

En kväll berättar 91-årige Bertil Norrby, i en fullsatt lokal i Strandkyrkan, om sitt liv som järnhandlare i Burgsvik. Sonen Stefan går snart i pension och tänker inte jobba lika länge som sin far. Stefan vill bli pensionär ”på riktigt”. En av Burgsviks unga tar förmodligen över.

En annan kväll berättar före detta kriminalpolisen Helena Kattlunds om utredningen om Ragnar Engerström, arkeologen som stal antikviteter i kyrkor, på bibliotek, myntkabinett och museer på Gotland och över hela landet.

Ytterligare en fullsatt lokal diskuterar Storsudrets framtid, samma dag som väldiga kasuner bogseras ner till hamnen för att fungera som vågbrytare för den planerade marinan. Nattbastu, EM-kval i fotboll på Fiket, intressegrupp för den gamla banvallen, schack på biblioteket...

Landsbygdsutveckling.

Oron över alla omogna tomater fick mig att efterlysa recept på gröna tomater. I ett handskrivet postskickat brev (!) har jag fått två recept på tomatsallad från Berit Persson i Visby. Jag ska prova hennes recept på tomatsallad med två kilo tomater, muskot, kanel, kryddnejlika, ättika och socker.

Återkommer efter provsmakning.

Rubrik i torsdagstidningen: ”100 nya jobb inom försvaret”. Nu väntar jag på första kommentaren:

”Nå Bison, är du nu fortfarande lika rabiat negativ till militärens återkomst på Gotland?

Och jag svarar, som tidigare:

”Ja, det är jag. Militär upprustning ska inte vara en arbetsmarknadsåtgärd. Miljarderna behövs bättre på annat håll. För vår allmänna civila trygghet till exempel.”

Är ingen regelbunden kyrkobesökare, men läser ibland predikoturerna i fredagstidningen för att se vad som är "på gång”. Noterar sedan en tid att i Sudrets pastorat, som jag tillhör, får jag inte längre veta vilken präst som predikar. I de flesta andra pastorat publiceras namnen. Till exempel i Burs, där predikar den här söndagen Benjamin Ulbricht, tidigare präst i Sudrets pastorat.