Äntligen får vi en riktigt vit jul

Gotland2009-12-25 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När jag växte upp i Visby var det alltid snö på julen. Vi kunde ta våra kälkar eller skidor och åka i Nordergravar, där det var rikligt med snö i de då, som vi tyckte, enorma backarna.
Det är den minnesbilden jag delvis har av vädret från min barndoms jul.
Men hur var det egentligen?
Titta på grafiken här nedan.
Den ger mitt minne delvis rätt. Från 1961, då jag var sju, till 1967, då jag var 13, var det sex vita jular av sju. Så det där med gravarna och kälkåkning stämmer nog ganska bra.
Dage Ericsson, på GT:s redaktion, har med hjälp av SMHI:s digra arkiv grävt i hur julvädret varit på Gotland sedan 1950. Det är bara konstatera att de gröna vintrarna leder med 38-21. Men det kommer att reduceras till 38-22 den här julen.
Det är några dagar kvar till julafton när jag skriver de här raderna. Men jag kan garantera att vi kommer att få en vit jul. Det har kommit sådana mängder snö att det krävs en hel del regn och plusgrader för att snön ska försvinna.
Med snö i jul bryts en ganska negativ trend på Gotland. Ni ser själva i grafiken att vi har haft gröna vintrar de sju senaste åren. Så det här trendbrottet behövs verkligen.

Jag hör till dem som aldrig skulle kunna tänka mig att fira en jul utomlands.
Att fira jul hemma när man kan samla släkten är viktigt för hela året. Barnen är hemma från fastlandet. Det har ännu inte hänt att vi inte har firat en jul tillsammans trots att de idag är vuxna och har helt egna liv. Men när det är jul ska vi vara tillsammans som vi alltid har varit.
Vi har ätit den där nygriljerade varma skinkan dagen före julafton då den är som godast. Vi har klätt granen som är färsk och som vi hämtade på min svågers marker i söndags. Kanske spela något spel, och bara må bra tillsammans.
På julafton och juldagen träffar vi släkten. Byter några julklappar även om de med åren dessbättre blir allt färre i antal. Jag skulle ha svårt att se en jul utan de här traditionerna.
På juldagen går ungdomarna på krogen. Och i år får de chansen att vara ute en timme längre eftersom Hamnplan och Munkkällaren än en gång har fått tillstånd till förlängd öppningstid. Jag tycker att det snart kan vara sluttjafsat om det här. Om krogarna stänger två eller tre har ingen betydelse för buset på stan. Det kanske är så att Lennart Rosenlund på Munkkällaren har rätt när han säger att det blir lugnare på stan om krogarna får förlängd öppningstid. Varför inte testa under ett år, och sedan utvärdera.

Som en service till er läsare har vi samlat hela helgens tv-program i den här bilagan. Vi skickar också med ett julpyssel och ett korsord. Och så har vi två intressanta reportage signerade Ola Sollerman om utvecklingen på östercentrum och om Calle Brobäck, som samlar på gotländsk litteratur. En bilaga värd att spara ett par dagar.

Eftersom listor hör julen till, det är långa inköpslistor och önskelistor från barnen, så bjuder jag naturligtvis på min lilla lista den här dagen.
Jag har valt att ranka de bästa julsångerna:
1) White Christman - Bing Crosby
Irvin Berlin
skrev tidernas största julsång 1942 för Bing Crosby. Mer stämningsfullt än så här kan inte julen beskrivas. "I´m dreaming of a white Christmas, just lika the ones I used to know". I år behöver vi inte drömma. Snön kommer att ligga där på julafton även om det blir fem grader varmt.
2) Fairytale of New York - The Pogues och Kirsty MacColl
En bitterljuv historia, som tre gånger har röstats fram som världens bästa julsång. Den kom ut för första gången 1987. Den har sedan gjorts i en mängd versioner även i Sverige. En av de mest kända är "En julsaga" med Ainbusk och Håkan Hemlin från Nordman. Men inget slår originalet med de irländska pubrockarna.
3) Do they know it´s Christmas? - Band Aid
Bob Geldof
samlade popvärldens elit 1984 för att hjälpa de svältande I Etiopien. Det blev ett odödligt mästerverk.
4) Last Christmas - Wham
George Michaels
enda musikaliska bidrag som jag kommer ihåg. Kom också 1984 och blev en stor hit detta julsångernas förlovade år.
5) Julefrid över Gotland - Bacchii Bröder
Lite lokalpatriotisk måste man tillåta sig att vara. Emma Lindström och Susanne Alfvengren körar pojkarna i Bacchii och det är så fantastiskt vackert när de sjunger om Fleringe kyrka. Bacchi Bröders julskiva med samma namn som kom 2006 håller hög klass.


God jul!


Läs mer om