Är det trovärdigt att publicera aprilskämt?

Gotland2009-04-03 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett bra aprilskämt ska ligga nära sanningen.
Förra året handlade GT:s skämt om att sänka hastigheterna på de gotländska vägarna från 90 till 60 km.
En del gick på skämtet, för det kunde faktiskt ha varit sant.
Sedan dess har Vägverket utrett vägbeståndet på Gotland, och de har framfört synpunkter att ingen väg egentligen håller för att köra fortare än 80 km. Den här debatten kommer att fortsätta.
I onsdags försökte vi lura er läsare om att trängselavgifter ska införas i Visby i sommar.
Det skulle kunna vara helt sant. Och jag vet att många - utom affärsidkarna förstås - tycker att det är en ganska bra idé.
Sedan är frågan om tidningar, radio och tv ska ha aprilskämt. Det är ju egentligen inte speciellt trovärdigt för det vi sysslar med.
Men jag tycker att man kan kosta på sig det här en gång om året. Det blir något annorlunda, och jag tror att det finns förväntningar hos er läsare att ni ska hitta ett aprilskämt i tidningen.
De är dessutom väldigt mycket lästa. I onsdags var vårt och det aprilskämt som konkurrenten hade de två överlägset mest lästa artiklarna på webben.
Själv blev jag en del i Radio Gotlands aprilskämt utan att veta om det. Jag satt som vanligt och lyssnade på radion på morgonen, och skulle precis ta en sked gröt när jag helt plötsligt hörde att mitt namn påannonserades.
Inslaget handlade om papperssortering. Radion hade ett inslag om att man skulle sortera svartvita sidor och färgsidor i tidningen var för sig. Reportern ställde frågan rakt ut i luften hur det skulle påverka oss tidningar. Sedan hade de klippt in ett gammalt inslag där jag svarade på frågan om varför vi hade en annonsbilaga runt hela tidningen. Mitt svar blev verkligen snurrigt. Men det bjuder jag så gärna på.

På familjesidan har vi den senaste månaden publicerat olika vårtecken. Barometern har snart nått toppen.
Själv har jag en helt egen barometer för hur jag räknar in våren. Jag följer samma mall som när jag räknade in vintern.
Då, när hösten var på väg att övergå till vinter räknade jag hur många bilar som hade satt på vinterdäcken. Det ökade förstås sakta men säkert de fyra veckor jag höll koll.
Nu gör jag tvärtom och räknar sommardäck på. Jag räknar de parkerade bilar jag passerar på min cykelväg till jobbet. Igår hade 56 bilar fortfarande vinterdäcken på, 14 hade bytt. Det är 20 procent.
Jag har själv mina däck på hotell hos Rune i Roma. Hade bokat in mig för byte på skärtorsdagen, men väderprognosen skvallrar om värme och därför fick jag en tid igår istället.

Jag är glad att jag reserverade mig för stavningen av staräujrar förra fredagen. Det var nämligen inte helt korrekt stavat. Enligt flera mejl jag fått i veckan ska j-et bort. Det heter staräurar. Undrar förresten om den sista har passerat...
Bertil Grennstam i Ljugarn gav dock min stavning delvis rätt i en insändare i onsdags. Så här skrev han: "Det finns inga regler för hur man stavar gutamål. Här gäller medeltidens regel. Skriv som du vill. Tänk dock på dem du vill nå."
Så egentligen skulle man kanske skriva starurar, men det är klart, då blir det inte gutamål.

I onsdags flyttade familjeuppslaget Namn & Nytt från sista uppslaget till sidan 14 och 15 där det kommer att ligga kvar framöver. Flytten genomförs för att annonserna ska kunna börja från slutet i tidningen. Jag vet dock av erfarenhet att ni läsare hittar till era favoritavdelningar, och dit hör familjeuppslaget som är väldigt mycket läst i tidningen.

Jag lider med hockeylaget Graip som nobbas en plats i division tre för att Täby vägrade komma till Slite och spela i söndags. Graip tog sig till Täby i lördags, spelade matchen och vann. Men Täby orkade inte göra samma resa dagen därpå. Kvaltabellen räknades om och vips, var Graips säkra plats i division tre bortblåst. Riktigt riktigt dåligt.
Täby borde straffas genom att spela hela nästa säsong i den gotländska division fyra-serien. Och spela alla matcher på Gotland.

Mitt rättstavningsprogram godkänner inte Ljugarn. Så här står det i programmets förklarande text: "Beakta ordformen Ljugarn. Den kan ge ett talspråkigt eller vardagligt intryck i skriven text."
Programmet föreslår istället att jag ska skriva ljusgarn. Men det tycker inte jag.
161 insändare i mars är rekord för en månad sedan jag började räkna i augusti förra året.

Nästa fredag är det en lång fredag. Då kommer ingen GT och jag får göra uppehåll med min krönika.

Därför önskar jag er både en trevlig helg och en trevlig påsk!


Läs mer om