"Det är inte lätt att vara brottsling på Gotland"

Gotland är litet och fortfarande relativt svårt att ta sig från/till snabbt och obemärkt.

Lars Schill

Lars Schill

Foto: GA

Gotland2021-07-23 12:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öns poliser och livsstilskriminella har bra koll på varandra, inte minst till utseendet. När dåvarande nytillträdda länspolismästaren Carin Götblad åkte med en polisbil på fältbesök på Gråbo kom en av de yngre kriminella i området fram och undrade ungefär: "Du är ny här va, vad heter du?".  

Och ska man åka till/från Gotland för att hämta/lämna gods är det synnerligen svårt att undvika filtret i form av färjeterminaler och flygplatser. Polisen kan sätta in spanare som diskret kollar ankommande/avresande. Naturligtvis har de mera erfarna kriminella koll på detta och försöker undvika att synas.

Men terminalen är dessutom kameraövervakad. Den misstänkte för rånet i Gutebacken nyligen filmades när han sammanträffade med sin Visbybekanting efter färjans ankomst. Den senare kände polisen igen och vid en husrannsakan hos denne hittades den rånmisstänktes bagage med bland annat hans pass och han kunde snart gripas. 

För några år sedan stoppades en bil från färjan i Gutebacken och i bagageutrymmet återfanns inte misstänkta varor men väl en för polisen välkänd person. Förarens förklaring var: "Vill han åka skuff så får han åka skuff". 

Papperskorgarna vid terminalen i Nynäshamn har genom åren fått ta emot många försök att gömma heta varor. Transportörerna av föremål från det stora guldrånet i Visby för några år sedan fyllde några av korgarna med ädelmetall när de märkte att poliser väntade på deras ankomst. 

Annars lyser/lyste bank-, post- och värdetransportrån med sin frånvaro. En brottskategori som nu nästan helt försvunnit i det alltmer kontantlösa samhället. Det senaste, ett rånförsök med ett skarpladdat vapen som riktades mot väktare som hämtat en värdeväska vid en livsmedelsbutik i södra Visby, misslyckades. Väktarna hade nyligen genomgått en utbildning och utgick från att det var en övning och kastade helt enkelt in väskan under bilen varpå rånaren lämnade platsen. 

Inget skjutvåld på allmän plats, som på senare år spridit sig även till mindre svenska städer, har hittills inträffat i Visby. Polisen skjuter också ytterst sällan. Senast var 2016 då en man sköts i benet. Han hade tömt ut bensin och skulle sätta eld på vårdcentralen i Hemse. Senast någon sköts ihjäl av polis var 1985 i Hemse. 

Med halva högsäsongen över har inga grövre brott begåtts i år på Gotland. En delförklaring är att majoriteten av öns yrkeskriminella för tillfället sitter inne.